piatok 7. mája 2021

LUX Film Days: Rezervujte si bezplatnú vstupenku

Tohtoročné LUX Film Days na Slovensku ponúknu od 7. do 9. mája projekciu troch filmov nominovaných na Európsku filmovú cenu publika LUX. Víťazný film, ktorý vyhlásia 9. júna počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu, vyberú nielen poslanci Európskeho parlamentu. Tento rok sa budú prvýkrát na výbere víťazného filmu podieľať aj všetci milovníci filmov z celej Európskej únie.

On-line projekcie v SR
7. mája - Corpus Christi - On-line projekcia nominovaných filmov sa začne v piatok 7. mája poľskou snímkou ​​Corpus Christi, ktorá už vlani súťažila o Oscara za Najlepší cudzojazyčný film. Režisér Jan Komasa si v ňom posvietil na poľskú malomeštiacku spoločnosť, jej konflikty a mentalitu a na to, ako ľahko sa nechá ovplyvniť falošnými aj skutočnými vodcami.
8. mája - Kolektív - Nasledovať bude 8. mája strhujúci dokument Kolektív, ktorý skúma prípad požiaru v bukureštskom klube "Colectiva" v roku 2015 a odhaľuje skorumpovanosť rumunského zdravotníctva. Snímka z produkcie HBO Europe bola okrem iného nominovaná na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film a Najlepší celovečerný dokument.
9. mája - Chlast - Na Deň Európy 9. mája projekcie LUX Film Days zavŕšia oscarovým filmom Chlast, ktorý je inšpirovaný spornou teóriou, podľa ktorej sa človek rodí s 0,05 ‰ alkoholu v krvi. Popri Oscarovi získal Chlast štyri Európske filmové ceny, vrátane Najlepšieho európskeho filmu a Najlepšieho hereckého výkonu pre Madsa Mikkelsena.

Projekcie sú pre divákov z celého Slovenska zadarmo, je potrebné si však vopred zarezervovať bezplatnú vstupenku. Počet vstupeniek je obmedzený. Filmy budú v pôvodnom znení so slovenskými titulkami. Hlasovanie formou ohodnotenia nominovaných filmov prebieha na webe https://luxaward.eu/sk#voting do 23. mája t. r. Náhodne vybraní diváci, ktorí sa zapojili do hlasovania, sa zúčastnia slávnostného udeľovania filmovej ceny divákov LUX, ktoré sa bude konať 9. júna 2021 v Európskom parlamente v Štrasburgu, popr. budúceho slávnostného odovzdávania Európskych filmových cien v decembri 2021.