pondelok 31. mája 2021

Radíme: Nenaleťte podvodníkom

Podvodníci neustále hľadajú spôsob, ako ukradnúť osobné údaje. Minulý rok vo veľkej miere využívali spamové správy a phishingové stránky súvisiace s ochorením Covid-19. Podľa štúdie spoločnosti Kaspersky „Spam a phishing v 1. štvrťroku 2021“ podvodníci naďalej využívali náročnú epidemiologickú situáciu, no teraz sa zamerali na proces očkovania.

Experti objavili rôzne typy phishingových stránok na celom svete. Príjemca obdržal spamovú správu s informáciou, že je pozvaný na očkovanie, alebo na účasť v prieskume, alebo na diagnostikovanie ochorenia Covid-19. Napríklad, niektorí používatelia zo Spojeného kráľovstva dostali e-mail akoby z Národnej zdravotnej služby NHS. Príjemca bol pozvaný na očkovanie, pričom kliknutím na odkaz mal potvrdiť, že sa chce očkovania zúčastniť. Na získanie termínu na očkovanie musel vyplniť formulár so svojimi osobnými údajmi vrátane údajov o platobnej karte. Útočníkom tak odovzdali svoje osobné aj finančné údaje. Ďalším spôsobom boli falošné prieskumy týkajúce sa očkovania. Podvodníci poslali emaily v mene veľkých farmaceutických spoločností vyrábajúcich vakcíny proti ochoreniu Covid-19 a vyzvali používateľa na účasť v krátkom prieskume. Všetkým účastníkom bol prisľúbený darček za účasť v prieskume. Po zodpovedaní otázok bola obeť presmerovaná na stránku s „darom“. Na získanie darčeka boli vyzvaní, aby vyplnili podrobný formulár s osobnými údajmi. V niektorých prípadoch útočníci požiadali aj o zaplatenie symbolickej sumy za doručenie. Aj 7,04 % slovenských používateľov má skúsenosť s phishingom a až 52,61 % používateľov narazilo na určitý druh spamu súvisiaceho s témou Covid-19.

Experti spoločnosti Kaspersky objavili tiež spamové správy, ktoré ponúkali služby v mene čínskych výrobcov. V mailoch boli používateľom ponúknuté produkty na diagnostiku a liečbu vírusu, dôraz sa však kládol na predaj očkovacích injekčných striekačiek. „Trendy, ktoré sa prejavili v roku 2020 pokračovali aj v roku 2021. Kybernetickí zločinci stále aktívne využívajú tému Covidu-19 na oklamanie potenciálnych obetí. Keď sa zaviedli programy očkovania proti koronavírusu, podvodníci to využili ako skvelú návnadu. Je dôležité mať na pamäti, že hoci tieto ponuky môžu vyzerať veľmi dobre a lákavo, pravdepodobnosť úspešného naplnenia takejto ponuky je nulová. Používateľ sa môže vyhnúť strate údajov alebo v niektorých prípadoch aj strate peniazov, ak zostanú ostražití voči lukratívnym online ponukám", komentuje Tatyana Shcherbakova.

Aby ste sa nestali obeťou podvodu, experti odporúčajú:
  • Buďte skeptickí voči akýmkoľvek neobvykle štedrým ponukám a propagačným akciám.
  • Vždy si overte, či správy pochádzajú zo spoľahlivého zdroja.
  • Neklikajte na odkazy z podozrivých emailov, správ alebo z komunikácie na sociálnej sieti.
  • Skontrolujte pravosť webových stránok, ktoré navštevujete.
  • Inštalujte bezpečnostné riešenie s aktuálnymi databázami, ktoré obsahujú informácie o najnovších zdrojoch phishingu a spamu.