piatok 18. júna 2021

Dovolenka: Plány Slovákov

Blíži sa dovolenková sezóna, Google sa preto pozrel na trendy v cestovaní a prináša rebríčky destinácií, o ktoré majú Slováci vo vyhľadávaní záujem. Pri najvyhľadávanejších destináciach je medzi európskymi a mimoeuróspkymi  krajinami remíza, pri rebríčku destinácií, o ktoré medzi Slovákmi najviac vzrástol záujem, však už  vidieť prevahu krajín mimo Európy. Okrem inšpirácie kam na dovolenku, ktorú rebríčky môžu poskytnúť slovenským cestovateľom, prinášame aj tipy na nástroje, ktoré dokážu uľahčiť plánovanie dovolenky.

V rebríčku najyyhľadávanejších zahraničných destinácií figurujú naše susedné krajiny ako Česká republika či Maďarsko a teda aj Praha, Brno a Budapešť. Exotickejšie dovolenkové destinácie zahŕňajú také letoviská ako egyptskú Hurgadu, turecké Side či Punta Canu v Dominikánskej republike. Z krajín nechýbajú ani také stálice ako Chorvátsko, Grécko a Taliansko a do hľadáčika Slovákov sa už dostali aj Spojené arabské emiráty a Dubaj – všetko destinácie, kde možno očakávať teplé a slnečné počasie.

Destinácie, o ktoré Slováci prejavili najväčší záujem (v období od januára do mája 2021)
Krajiny
1. Česká republika
2. Spojené arabské emiráty
3. Egypt
4. Chorvátsko
5. Maďarsko
6. Spojené štáty americké
7. Turecko
8. Grécko
9. Dominikánska republika
10. Taliansko
Mestá
1. Praha
2. Dubaj
3. Hurgada
4. Side
5. Los Angeles
6. Punta Cana
7. Brno
8. Budapešť
9. New York
10. Viedeň

Rebríček trendových destinácií je už jednoznačne naladený na dovolenkovú nôtu. Nájdeme v ňom ešte také destinácie ako Španielsko a Bulharsko, z tých exotickejších Keňu, Južnú Afriku či Mexiko. Z prímorských letovísk vzrástol záujem napríklad aj o chorvátsky Zaton, bulharské Slnečné pobrežie či
talianske Lido di Jesolo.

Destinácie, o ktoré u Slovákov najviac vzrástol záujem (v období od januára do mája 2021)
Krajiny
1. Spojené arabské emiráty
2. Egypt
3. Turecko
4. Dominikánska republika
5. Španielsko
6. Bulharsko
7. Keňa
8. Bosna a Hercegovina
9. Mexiko
10. Južná Afrika
Mestá
1. Dubaj
2. Hurgada
3. Side
4. Los Angeles
5. Punta Cana
6. Zaton
7. Slnečné pobrežie
8. Barcelona
9. Lido di Jesolo
10. Ammoudes

Pre viaceré z krajín po celom svete platia rôzne fázy obmedzení. Nie je prekvapujúce, že si veľa 
používateľov chce na letnú sezónu zarezervovať pobyt v krajine, kde to bude aktuálna situácia 
dovoľovať - pomôcť pri plánovaní programu na dovolenke môžu aj Mapy Google.

Tipy pre cestovateľov
1. Máte chuť na prechádzku? Používateľ má možnosť vyhľadávať miesta v jeho okolí, napríklad „náučné turistické chodníky“ alebo „parky v okolí“. Väčšina turistických miest zahŕňa hodnotenia, recenzie a fotografie od iných turistov. Zároveň môžu obsahovať aj ďalšie užitočné informácie, ako je otváracia doba či telefónny kontakt.
2. Vyhnite sa davom – u konkrétnej turistickej atrakcie zobrazujú Mapy Google aj akúsi časovú os, ktorá používateľom ukazuje, kedy na danom mieste býva najviac návštevníkov a naopak.
3. Plánujte dopredu – používateľ dokáže napríklad vyhľadať reštaurácie, ktoré ponúkajú možnosť vziať si jedlo so sebou alebo ktoré zabezpečujú donášku. Pandémia prinútila mnoho reštaurácií zmeniť svoje prevádzkové modely alebo dokonca dočasne zavrieť, čo robí plánovanie vopred ešte dôležitejším. Na Mapách Google vedia používatelia vyhľadať reštaurácie v okolí, ktoré sú otvorené a ktoré ponúkajú donášku, vyzdvihnutie na prevádzke alebo bezkontaktné doručenie.
4. Uložte si miesta, ktoré ste navštívili a miesta, ktoré chcete navštíviť – pomocou karty „Uložiť“ má používateľ možnosť vytvárať vlastné zoznamy obľúbených miest, ktoré už navštívil a miest, ktoré ešte plánuje navštíviť. Tento zoznam je dokonca možné zdieľať s ďalšími  osobami.
5. Ako to tam vlastne vyzerá? Ak chce používateľ preskúmať nejakú turistickú atrakciu, k dispozícii sú mu fotografie na Mapách Google od iných používateľov, ktorí už atrakciu navštívili. Fotografie sa mu zobrazia od najnovších, k dispozícii zvyknú Zoraďte fotografie, aby ste videli tie najnovšie, na mnohých miestach je možné zobrazenie Street View, prípadne bývajú k dispozícii aj 360-stupňové obrázky a dokonca aj videá.