streda 13. októbra 2021

Auto: 20 % jazdených áut je nebezpečných

Sedem z desiatich jazdených áut v Európe nevyhovuje technickým štandardom. Ukázali to výsledky podrobnej technickej kontroly CarAudit pri 10.000 autách, ktoré za desať mesiacov nechalo skontrolovať európske on-line trhovisko Carvago. Viac ako dve tretiny áut sú za ponúkané ceny nepredajné, v prípade autobazárov je za ponúkané ceny nepredajných až 95 % áut.

Výsledok celkovo 35-tisíc hodín práce technikov je znepokojujúci: takmer 20 % kontrolovaných áut má také nedostatky, že je rizikom poslať ich späť na cesty a celkovo 70 % jazdených áut v ponuke Carvago neodporúča kupovať. Išlo pritom o autá od autorizovaných dílerov zo 14 krajín západnej Európy. Iba necelá tretina áut prešla detailnou kontrolou CarAudit v poriadku.

Certifikovanú technickú prehliadku CarAudit realizujú buď technici Carvago alebo zmluvné spoločnosti ako TÜV, Dekra či Pirelli. Celá technická kontrola vozidla trvá 3 až 4 hodiny a obsahuje detailnú kontrolu 270 inšpekčných bodov na aute, preverenie dokumentácie auta cez spoločnosť Cebia a skúšobnú jazdu autom v dĺžke aspoň 30 kilometrov alebo 35 minút jazdy. V prípade zistených nedostatkov auta Carvago kúpu nezrealizuje a odporučí záujemcovi iné vozidlo.