piatok 5. novembra 2021

Radíme: Akú čokoládu si vybrať

Ak ste sa rozhodli „zhrešiť“ čo najzdravšie, tak zrejme siahnete po „najtmavšej“ čokoláde. Tmavá čokoláda je najbohatšia na minerálne látky, telu prospešné stopové prvky a dokonca aj flavonoidy, ktoré majú protizápalové účinky. 

V kvalitnej horkej čokoláde by mali byť len dve základné zložky. Takúto čokoládu tvoria z najväčšej časti rozomleté kakaové bôby obsahujúce cca 50 % kakaového masla a ďalej buď cukor alebo ako zdravšia alternatíva niektorý druh prírodného sladidla. Na dosiahnutie čo najnižšieho glykemického indexu (GI) odporúčame vyberať si prírodné sladidlá, akými sú jakon (GI 1, pôvodom juhoamerická plodina, ktorú používali už Inkovia), xylitol (GI 7, známejší ako brezový cukor) alebo erythrytol (ktorý má dokonca GI 0 a je tiež výbornou náhradou bieleho cukru pre diabetikov a vyrába sa prirodzenou fermentáciou glukózy). Tieto sladidlá majú minimálne 9 a viacnásobne nižší glykemický index (GI) oproti bežne používanému cukru, ktorý dosahuje glykemický index (GI) až niekde na úrovni 60 a viac. Ak má čokoláda menej než 75 % kakaovej zložky, zvykne sa do nej pridať na doladenie chuti a konzistencie kakaové maslo. Žiadna kvalitná horká čokoláda nemá obsahovať ďalšie prídavky. Teda ani žiadny iný tuk alebo kakaový prášok. Čokoláda vonkoncom nemusí obsahovať sójový lecitín. Ak sa pri výrobe čokolády použili prvotriedne kakaové bôby, nie je nutné vylepšovať chuť ani vanilkou alebo dokonca vanilínom. 

Moderní producenti pri mliečnych čokoládach už zdvihli latku kvality dostatočne vysoko. Začali používať bezlaktózové mlieko. Tým pádom uľahčujú život mnohým ľuďom s alergiou na laktózu. Inou alternatívou sú tiež vegánske čokolády, v ktorých je kravské mlieko nahradené rastlinným mliekom. A aké sú aktuálne trendy príchutí? Používanie čisto prírodných silíc citrusových plodov, populárny je napríklad pomaranč. Rovnako obľúbené sú jadrové plody, čiže rôzne druhy orechov a mandle. Estetickým aj chuťovým lákadlom sú čokolády s obsahom lyofilizovaného ovocia tzn. ovocia sušeného mrazom. Týmto šetrným procesom sa dopracujeme nielen k chuťovému, ale aj estetickému potešeniu. Trendovou „vychytávkou“ je aktuálne čokoláda s moringou. Moringa ponúka okrem zaujímavej chuti aj veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Vďaka nim pôsobí ako prírodný stimulant pre náš imunitný systém, rovnako dokáže byť nápomocná pre metabolizmus a regeneráciu bunkových štruktúr.