štvrtok 18. novembra 2021

The Mandalorian a Money Heist: Najrizikovejšie seriály

Od začiatku januára 2020 do konca júna 2021 zachytili produkty spoločnosti Kaspersky vyše 93.000 pokusov o infikovanie, ktoré boli maskované ako päť hlavných streamovacích platforiem: Netflix, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video a Hulu. Vďaka svojej popularite boli na šírenie škodlivých aktivít najčastejšie zneužívané seriály The Mandalorian a Money Heist.

Hrozby v oblasti streamovania v rokoch 2020 a 2021 analyzovala správa spoločnosti Kaspersky nazvaná Streamovacie vojny pokračujú – čo s kybernetickými hrozbami?
Obsah on-demand a streamovacie služby zaznamenali v posledných rokoch rapídny rast, ktorý ešte urýchlila pandémia. Kyberzločinci videli svoju príležitosť v zneužití záujmu používateľov sledovať svoje obľúbené programy na streamovacích platformách, pričom na web prenikli známe podvodné schémy. Celkovo bolo od 1. januára 2020 do 30. júna 2021 odhalených 93.095 pokusov o infekciu 18.938 jedinečných používateľov 8.650 rôznymi súbormi.

Netflix nie je len vedúcou platformou v počte predplatiteľov, ale aj najobľúbenejšou streamovacou službou, ktorú kyberzločinci najviac zneužívajú ako lákadlo. V skutočnosti sa až 89,93 % zasiahnutých používateľov stretlo s malvérom alebo nechceným softvérom pri vyhľadávaní služby Netflix a súvisiaceho obsahu. Podľa spoločnosti Kaspersky sa takmer 60 % pokusov o infekciu uskutočnilo s využitím iba dvoch seriálov ako lákadla. Seriály The Mandalorian (28,72 %) a Money Heist (28,41 %), dva najväčšie svetové hity posledných rokov, boli aktívne zneužívané kyberzločincami, ktorí ich prostredníctvom šírili svoje škodlivé aktivity. Medzi ďalšie seriály z prvej päťky pravidelne zneužívané ako lákadlo pri phishingových útokoch patrili Rick and Morty (9,69 %), Peaky Blinders (9,25 %) a Westworld (7,17 %).

Aby ste sa pri používaní streamovacích služieb nestali obeťami škodlivých programov a podvodov:
• Pred zadaním akýchkoľvek osobných údajov na akejkoľvek webovej stránke najskôr skontrolujte jej autenticitu. Na sledovanie alebo sťahovanie filmov používajte len oficiálne, dôveryhodné webové stránky. Radšej viackrát prekontrolujte formáty URL adries, ako aj pravopis názvov spoločností.
• Používajte spoľahlivú službu VPN, aby ste získali prístup k regionálnemu obsahu rôznych streamovacích platforiem.
• Používajte spoľahlivé bezpečnostné riešenie, ktoré identifikuje škodlivé prílohy a blokuje phishingové stránky.
• Vyhýbajte sa linkom, ktoré sľubujú skorší prístup k obsahu. Ak máte pochybnosti o autenticite obsahu, overte si to u svojho poskytovateľa streamovanej zábavy.
• Dávajte si pozor na všetky ponuky, ktoré sa zdajú byť príliš dobré na to, aby boli pravdivé, ako napríklad „ročné predplatné zadarmo“ a pod.
• Ak je to možné, pristupujte k streamovacím platformám len prostredníctvom vlastného predplatného cez oficiálnu webovú stránku alebo aplikáciu stiahnutú z oficiálnych obchodov s aplikáciami.