streda 22. decembra 2021

Vianoce 2021: Vyše 40 % mladých neodkladá mobil ani pri štedrovečernom stole

Do adventnej výzvy pozostávajúcej z 24 denných detoxikačných úloh sa už zapojilo vyše 6.800 Čechov a viac než 5.500 Slovákov. Ak sa pridáte a zaregistrujete na sklapnimobil.cz/sk/do rána 23. decembra, môžete v poslednom žrebovaní vyhrať sklápací smartfón Samsung Galaxy Z Fold3. Pozor však, aby práve táto výhra vaše úsilie o detox nezničila!   

Adventný kalendár zdravého používania mobilov #SklapniMobil pripravili odborníci – trénerka digitálneho detoxu Aneta Baklová, adiktológ Adam Kulhánek a psychológ Marek Madro. Od začiatku decembra t. r. si záujemcovia mohli vyskúšať jednoduché každodenné úlohy týkajúce sa digitálnej rovnováhy - napríklad: Vyberte si 3 profily na sociálnych sieťach, ktoré vo vás vyvolávajú negatívne pocity, a prestaňte ich sledovať (4.12.), Zažite noc bez mobilného telefónu! Hodinu a pol pred spaním odložte telefón a držte ho čo najďalej od postele (11.12.). Ambasádormi výzvy sú speváčka Emma Drobná, herec Lukáš Hejlík či moderátor Sajfa a ďalší. 

Niektoré z každodenných výziev môžu slúžiť ako inšpirácia na zlepšenie našich mobilných návykov aj v novom roku. Pred spustením projektu uskutočnila spoločnosť Samsung prieskum na vzorke 1.050 respondentov v Slovenskej republike vo veku 18 až 65 rokov. Ukázalo sa, že najmä mladšia generácia (18-26 rokov) vníma svoj vzťah k mobilnému telefónu ako problematický - napríklad 79,2 % z nich s ním trávi viac času, ako by chceli. Na otázku, či majú mobilný telefón na dosah aj pri štedrovečernom stole, odpovedalo kladne 40 % mladých ľudí, u ľudí vo veku 27-35 rokov to bolo až 45,9 %.