pondelok 17. januára 2022

SR: Inflácia v decembri až 5,8 %

V decembri 2021 dosiahla inflácia na Slovensku medziročný rast 5,8 % hlavne vplyvom drahších potravín. Infláciu smerom nahor ťahali tiež vyššie ceny stavebných materiálov a drahá ropa, čo v konečnom dôsledku ovplyvňuje ceny všetkých tovarov a služieb. Od októbra 2021 začalo proinflačne pôsobiť aj drahšie školské stravovanie, keďže štát zmenil systém financovania obedov na školách.

Medziročne v decembri najrýchlejšie rástli ceny v reštauráciách a hoteloch (až o 13,2 %), čo súvisí aj so zdražovaním potravín, ale premietajú sa sem aj výrazne vyššie ceny za obedy v školských jedálňach. Podobný rast (o 13 %) dosiahli ešte ceny v doprave. Podpisuje sa pod to zdražovanie ropy na svetovom trhu. Tretí najrýchlejší rast dosiahol v decembri alkohol, tabak a tabakové výrobky (o 7,8 %) kvôli zvýšeniu spotrebnej dane z tabaku. Najväčšiu časť rodinného rozpočtu odčerpávajú náklady na bývanie a energie a druhou položkou sú potraviny. No a veľkú záťaž pre domácnosti predstavujú aj ceny benzínu a nafty. Ceny za bývanie a energie boli v decembri o 4,2 % vyššie ako pred rokom a smerom nahor sú ťahané prudkým zdražovaním stavebných materiálov. Od januára tohto roka sa pridávajú aj drahšie energie, takže musíme počítať s tým, že za bývanie si tento rok ešte viac priplatíme. 

No a potraviny boli v decembri medziročne drahšie až o 5,8 %. Zatiaľčo v prvom polroku ceny potravín medziročne klesali, tak zhruba od júna tempo ich cenového rastu výrazne zrýchľuje. Ovplyvňujú to rastúce ceny agrokomodít a potravín vo svete, zvyšovanie cien ropy a teda aj nákladov na prepravu a taktiež zdražovanie energií na svetovom trhu. Pod rast cien tovarov aj služieb sa podpisuje vo veľkej miere surovinová kríza, ktorá tlačí nahor ceny výrobných vstupov (čipov, plastov, kovov a plechov, stavebných materiálov, ale aj dreva a papiera). Svetové ceny potravín v decembri v porovnaní s novembrom mierne klesli len o -0,9 %. Napriek tomu boli ale ceny potravín vo svete v decembri medziročne vyššie až o 23 %. Vyplýva to z Indexu cien potravín FAO, ktorý zostavuje Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a zahŕňa ceny obilnín, olejov, cukru, mliečnych výrobov a mäsa. Cukor a rastlinné oleje zaznamenali v decembri najvýraznejší medzimesačný pokles ceny. Zároveň ale platí, že práve tieto položky sú v medziročnom porovnaní najdrahšie. Ceny rastlinných olejov sa oproti novembru znížili o -3,3 %, hlavne kvôli nižším cenám palmového a slnečnicového oleja. V medziročnom porovnaní sú ale ceny olejov vyššie až o cca 36 %. Cukor medzimesačne zlacnel o -3,2 %, kvôli obavám z dopadov omikronu na svetový dopyt. Medziročne je ale cukor drahší až o takmer 34 %. Mierne sa oproti novembru znížili aj ceny obilnín (o -0,6 %). V medziročnom porovnaní sú ale obilniny drahšie v priemere o 21 %. Ceny mäsa sa v decembri oproti novembru takmer nezmenili. Oproti vlaňajšku sú ale vyššie o 17 %. K zdraženiu došlo v decembri oproti novembru jedine v prípade mliečnych výrobkov, a to o 1,8 %. Oproti minulému roku sú drahšie o cca 17 %. V decembri sa oproti novembru zvyšovali hlavne ceny masla a sušeného mlieka.

V dôsledku vývoja vo svete bude zdražovanie potravín v našich obchodoch pokračovať. Rast ich cien môže v úvodných mesiacoch tohto roka ešte zrýchliť a prekročiť aj hranicu 8 %, v druhom polroku by sa situácia mohla upokojiť a zdažovanie by sa mohlo zmierniť. Veľa ale bude závisieť aj od budúcoročnej úrody. Aká bude inflácia? Analytička Jana Glasová očakáva, že aj v nasledujúcich mesiacoch bude inflácia u nás rásť tempom okolo 6 až 7 % hlavne vyššími cenami výrobných vstupov a stavebných materiálov, čo spôsobuje surovinová kríza. Okrem toho bude aj v tomto roku tlačiť infláciu nahor drahšia ropa a teda aj benzín. Neočakávame ale už nejaké prudké zdražovanie ropy, jej ceny sa však budú držať zhruba na súčasných úrovniach, čo znamená, že nedôjde ani k jej zlacneniu. No a v neposlednom rade nás budú aj tento rok, hlavne v 1. polroku, trápiť vysoké ceny agrokomodít a potravín. Okrem toho od januára 2022 sa k inflačným tlakom pridajú aj vyššie ceny energií, teda zvyšovanie regulovaných cien elektriny, plynu a tepla, ktoré nadväzuje na rastúce ceny energií na svetovom trhu. Za celý rok 2022 bude teda priemerná inflácia ešte vyššia ako vlani, a bude sa pohybovať v rozmedzí 5 až 6 %.