piatok 11. februára 2022

Radíme: Zdravé jedlo pre deti

Prieberčivosť detí v jedle nie je nič nezvyčajné. Asi každý rodič by k tejto téme vedel prispieť vlastnými skúsenosťami. V každom prípade aj deti majú svoje obľúbené a neobľúbené jedlá, niektoré chcú jesť každý deň to isté. Z pohľadu zodpovedného rodiča je však dôležité myslieť na ich výživové potreby. 

Základnou radou výživovej poradkyne Susan Bowermanovej je nezdôrazňovať „zdravú“ časť obľúbených potravín, pretože keď deťom poviete, že niečo je „pre nich dobré“, môžete si byť takmer istý, že odmietnutie je za rohom. A aké potraviny sú pre deti najvhodnejšie?
  • Smoothies – mnohé deti nemajú dostatok vápnika a veľa z nich neje dostatok ovocia, takže smoothies môžu byť vhodným obohatením jedálnička. Sú rýchle a jednoduché na prípravu a sú skvelé, keď sa ráno ponáhľate. Deti si ich radi pripravujú sami. Ak máte po ruke všetky ingrediencie, ako nízkotučné mlieko, proteínový prášok a trochu mrazeného ovocia, môžete to už nechať na deti.
  • Mrkva – deti a zelenina často nejdú dokopy, no sladká chrumkavá surová mrkva je výnimkou. Je bohatá na betakarotén, ktorý podporuje zdravý vzhľad pokožky aj zrak, a je tiež dobrým zdrojom vlákniny. Už len nakrájaná surová mrkva je chutná, no môžete ju vyskúšať podávať s hummusom, nízkotučnou smotanovou omáčkou či salsou.
  • Ovsené vločky – príprava ovsených vločiek, ktoré sú prirodzene bohaté na vlákninu a vitamíny skupiny B, trvá len niekoľko minút. Skúste ich pripraviť namiesto vody s nízkotučným alebo sójovým mliekom, aby ste zvýšili obsah vápnika a bielkovín. Potom ich len trošku oslaďte a vmiešajte do nich nakrájané ovocie, napríklad banány alebo jablká.
  • Jahody – deti milujú jahody, pretože majú skvelú chuť. Sú tiež plné vitamínu C, draslíka a vlákniny. Keď nie je práve sezóna, siahnuť môžete aj po mrazených. Stačí ich potom pridať do smoothie, alebo aj do jogurtu.
  • Oriešky – namiesto čipsov ponúknite deťom oriešky, aby ste uspokojili ich chuť po niečom chrumkavom a slanom. Orechy, ako sú mandle, vlašské orechy alebo pistácie, poskytujú prospešné tuky, bielkoviny a minerály, ako je zinok a horčík.
  • Fazuľa – pre deti je dvojnásobne výživná. Je nielen dobrým zdrojom železa, ale aj skvelým zdrojom vlákniny. Väčšina detí bude jesť konzervovanú fazuľu ochutenú trochou kečupu, bbq omáčkou alebo salsou. Môžete tiež vyskúšať fazuľovú polievku, prípadne rozmixovať fazuľu v mixéri s trochou soli, citrónom a olivovým olejom ako chutný dip k surovej zelenine.
  • Tuniak – aj keď mnohé deti ohŕňajú nad rybami nos, tuniakový šalát je pre ne na počudovanie celkom akceptovateľný. Ako všetky ryby, aj tuniak je skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín a je bohatý na bielkoviny. Skúste zmiešať konzervovaného tuniaka s roztlačeným avokádom namiesto majonézy pre zdravší tuniakový šalát a podávajte ho s celozrnným pečivom – deti si radi robia vlastné „obložené chlebíčky“.