streda 27. apríla 2022

EU: Jednotná nabíjačka

Používanie rôznych druhov nabíjačiek pre rôzne zariadenia spôsobuje spotrebiteľom nepríjemnosti a produkuje tony zbytočného elektronického odpadu. Pritom až 84 % percent spotrebiteľov podľa štúdie Európskej komisie z roku 2019 počas posledných dvoch rokov zažilo problémy spojené s dostupnosťou správnej nabíjačky pre svoj telefón. Európska únia chce zaviesť jednu spoločnú nabíjačku, aby pomohla dosiahnuť svoje environmentálne ciele a tiež znížiť náklady. Jednotným štandardom na nabíjanie malých elektronických zariadení má byť USB typ-C.

Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov Európskeho parlamentu 20. apríla podporil návrh Európskej komisie ohľadom zavedenie jednotnej nabíjačky pre mobilné telefóny a iné malé elektronické zariadenia, akými sú tablety, čítačky kníh, fotoaparáty a ďalšia malá osobná elektronika.

Poslanci zároveň navrhli zlepšenia:
  • Štandard jednotnej nabíjačky pre viac zariadení: Návrh Európskej komisie pokrýva mobilné telefóny, tablety, digitálne fotoaparáty, slúchadlá, video konzoly a prenosné reproduktory. Poslanci chcú pridať čítačky kníh, nízko napäťové notebooky, klávesnice, myši, slúchadlá do uší, smart hodinky a elektronické hračky.
  • Bezdrôtové nabíjanie: Na udržanie kroku s novými technológiami europoslanci navrhujú, aby komisia harmonizovala riešenia bezdrôtového nabíjania a začlenila najvhodnejšie technológie a relevantné štandardy do predkladanej legislatívy.
  • Eliminovať potrebu kupovať ďalšiu nabíjačku s novým zariadením: Nová legislatíva "oddeľuje" zariadenia od nabíjačiek a dáva spotrebiteľom možnosť kúpiť si nové zariadenie s nabíjačkou alebo bez nej. Poslanci EP chcú, aby okrem označenia, či je nabíjačka súčasťou balenia, bola predvolená možnosť bez nabíjačky.
  • Zlepšený dohľad nad trhom: Zlepšený dohľad vrátane ochranných opatrení proti nevyhovujúcim výrobkom alebo nedodržiavaniu povinnosti o poskytovaní informácií.
  • Monitorovanie nových technológií: Monitorovaním sa má preskúmať uplatňovanie zákonov a rozšíriť ich o nové technológie nabíjania.
  • Urýchlené prijatie nových pravidiel: Europoslanci chcú, aby krajiny EÚ mali na implementáciu nového zákona jeden rok namiesto dvoch rokov, ako navrhuje Európska komisia.