utorok 12. júla 2022

Aktuálne: Lieky a dovolenka

Lieky na predpis je možné vyzdvihnúť v lekárňach vo všetkých krajinách Európskej únie (EÚ), teda aj v mieste dovolenky. Pripomenul to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na sociálnej sieti. Pred cestou však odporúča overiť si, či je liek v danej krajine dostupný. Pozornosť je potrebné venovať aj správnym podmienkam uloženia liekov, škodí vysoká teplota aj vlhkosť.

O vystavenie predpisu v papierovej verzii (kópii) majú pacienti podľa ŠÚKL požiadať svojho lekára. Elektronický predpis totiž v zahraničí nemusí byť akceptovaný. Povinnými údajmi sú: meno, priezvisko a dátum narodenia pacienta, meno, priezvisko, kvalifikáciu, adresu pracoviska a kontakt lekára, dátum vydania predpisu a podpis lekára. Je dôležité, aby sa na predpis uviedli tiež názov liečiva, lieková forma, sila / koncentrácia liečiva, množstvo a dávkovanie lieku. Nemá sa udávať obchodné meno lieku, pretože v zahraničí sa môže volať inak.

Aj lieky znehodnocuje vysoká teplota či zvýšená vlhkosť. Skladovať by sa preto mali na suchom a tmavom mieste pri teplotách do 25 stupňov Celzia. Niektoré lieky ako inzulín, emulzie, aerosóly či rôzne kvapky do nosa, očí alebo uší, sa musia skladovať v chladničke. Podľa ŠÚKL vystavenie vysokým teplotám môže viesť k znehodnoteniu liekov a strate ich účinnosti, čo môže negatívne ovplyvniť celý proces liečby. Navyše po užití takýchto liekov môžu hroziť aj zdravotné riziká. Lieky znehodnocuje tiež zvýšená vlhkosť. Neodporúča sa preto skladovanie v kúpeľni či v kuchyni, kde sa teplota aj vlhkosť menia. Ideálnym miestom je napríklad spálňa či obývačka. Pri uskladnení lieku je potrebné prečítať si informácie v príbalovom letáku, kde sú aj inštrukcie, pri akej teplote je potrebné liek skladovať. Kontrolovať treba rovnako dátum exspirácie.