streda 31. augusta 2022

Reinvent the Toilet: Toaleta nového typu

V rámci výzvy Reinvent the Toilet vytvorili Samsung Electronics a nadácia Bill & Melinda Gates Foundation prototyp bezpečného záchodu na domáce využitie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a UNICEF je zhruba 3,6 miliardy ľudí nútených využívať hygienicky nevyhovujúce sociálne zariadenie. V dôsledku toho zomiera ročne pol milióna detí pod päť rokov na črevné choroby, spôsobené problémami s prístupom k čistej vode a nedostatočnou hygienou. Cieľom výzvy z roku 2011 je vývoj prevratnej toaletnej technológie, ktorá by dokázala bezpečne a efektívne spracovávať odpad z toaliet v domácnostiach.

Výskumné a vývojové centrum Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) spolupracuje na „toalete nového typu“ s nadáciou manželov Gatesových už od roku 2019. Nedávno dokončili vývoj základných technológií, na ktorých má záchod fungovať, a úspešne vyrobili a otestovali jeho prototyp. Keď sa projekt rozbehne na bežnej komerčnej báze, chce Samsung ponúknuť bezplatné licencie k projektovým patentom rozvojovým krajinám. Zároveň bude aj naďalej s nadáciou Bill & Melinda Gates Foundation spolupracovať formou konzultácií, aby sa spoločne vyvinuté technológie mohli presadiť v sériovej výrobe. Spoločne budú hľadať partnerov, ktorí zdokonalia sériovú výrobu a následne technológiu dovedú do komerčnej fázy.

Počas trojročného výskumu a vývoja sa inštitút SAIT venoval predovšetkým základnej realizácie toaliet a vývoju modulárnej technológie, čo bolo základom pre úspešný vývoj prototypu na domáce využitie. Toaleta je šetrná k prírodným zdrojom a umožňuje čistenie odpadovej vody, preto vyhovuje požiadavkám nadácie Bill & Melinda Gates Foundation na komerčné využitie toalety nového typu pre domácnosti. Medzi základné technológie patrí tepelné spracovanie a bioprocesy, ktoré ničia patogény v biologickom odpade a upravujú odpadovú vodu aj pevný odpad tak, aby boli bezpečné pre životné prostredie. Vyčistenú vodu je možné v kompletnom množstve recyklovať. Pevný odpad sa chemicky dehydruje, usuší a spáli na popol, kvapalný odpad sa spracuje biologickým čistením.