streda 7. septembra 2022

Auto: Stagnácia na sekundárnom trhu

Podľa analýzy Barometer od AURES Holdings si benzínové ojazdené autá aj napriek miernemu úbytku v ponuke na Slovensku už druhý mesiac držia cenu, najčastejšie ide o 7.500 eur. Naopak dieselové vozidlá mierne zdraželi a rozdiel strednej hodnoty ceny benzínových a naftových áut sa tak prehĺbil na 1.700 eur.

Odborníci ďalej očakávajú medzimesačne mierny pokles celkovej ponuky automobilov. Ponuka dieselových áut na trhu zatiaľ klesla o 3 % na aktuálnych 24.000 automobilov, podobne aj benzínových, ktorých je v ponuke necelých 13.000. „Cena dieselových áut je už tretí mesiac viac-menej stabilná a drží sa na najvyššej úrovni 9.200 eur, avšak od januára sa zvýšila stredná hodnota o takmer jedenásť percent. Naopak, cena benzínových vozidiel na trhu od začiatku roka rástla menej, a to len o 600 eur, a to aj napriek klesajúcemu počtu áut v ponuke. Motoristi sú spolu s nárastom cien energií a spotrebného tovaru nútení hľadať automobily lacnejšie na prevádzku. Preto je pre nich stále výhodným riešením naftové vozidlo, a to aj za cenu vyššieho nájazdu kilometrov na tachometri,“ upozornil Petr Vaněček. Dieselové aj benzínové automobily sú najčastejšie vo veku blížiacemu sa k desiatim rokom. Avšak značný rozdiel je v počte najazdených kilometrov, ktorý je pri naftových autách nad hranicou 190.000 kilometrov, teda o takmer 80.000 vyšší ako v prípade benzínových vozidiel.

Ceny modelov áut sa ale v jednotlivých variantoch paliva líšia. Najžiadanejšiu Škodu Octavia si zaobstaráte v benzínovej verzii medzimesačne o 6,7 % lacnejšie, teda so strednou hodnotou ceny 5.600 eur. V naftovom prevedení vás vyjde medzimesačne o 2 % lacnejšie, konkrétne zaplatíte 7.395 eur, to aj napriek tomu, že na tachometri budete mať najčastejšie o štyridsať tisíc kilometrov viac. Nie vždy ale platí, že je naftový variant drahší. Napríklad Volkswagen Golf si v oboch variantoch medzimesačne drží takmer rovnakú cenu. V prípade nafty zaň zaplatíte len 5.495 eur, ale medián veku je 11,6 rokov a nájazd vyšší ako 200.000 kilometrov. V „benzíne“ ho zaobstaráte za 7.000 eur, o pol roka mladšie a s nájazdom o takmer 53.000 kilometrov nižším.