utorok 25. októbra 2022

Falzifikáty: Môžu firmy pomôcť?

Podľa správy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) z roku 2019 predstavuje obchodovanie s falšovaným a pirátskym tovarom 3,3 % hodnoty celosvetového obchodu. Hodnota dovezeného falšovaného tovaru predstavuje celosvetovo 509 miliárd dolárov. Posledné dva roky výrazne narástol objem predajov na internete v súvislosti s pandémiou a rôznymi obmedzeniami (lockdown) a na internet sa presunuli aj podvodníci.

Boj proti falšovateľom nadobúda na intenzite spolu s rozmáhajúcim sa predajom falzifikátov na internete. Vyžaduje si to však spoluprácu rôznych strán, pretože najväčšie prínosy má koordinované úsilie. Podľa HP je v záujme nás všetkých, aby sa podvodný spotrebný materiál pre tlač prestal používať. Pokiaľ totiž budú všetci používať originálne tlačové produkty, nie falšované, ich tlačiarne budú fungovať podľa najvyšších štandardov. Výhodou tiež je, že obmedzená záruka na tlačiareň pri poškodení nezanikne z dôvodu používania spotrebného materiálu, ktorý pre ňu nie je určený.

Nákup originálnych výrobkov taktiež prispieva k ochrane životného prostredia. HP už vyrobilo vyše 3,9 miliardy originálnych atramentových a tonerových kaziet, ktoré obsahujú recyklovaný plast. Viac než 80 % originálnych atramentových kaziet HP a 100 % originálnych tonerových kaziet HP sa dnes vyrába z recyklovaného materiálu. Prostredníctvom programu na vrátenie a recykláciu použitých produktov HP Planet Partners bolo od začiatku programu pred takmer tridsiatimi rokmi zrecyklovaných viac ako 875 miliónov kaziet a program sa rozšíril do 68 krajín sveta. Vyhľadávanie originálnych výrobkov toto úsilie podporuje a zvyšuje počet udržateľných kaziet v obehu.