štvrtok 5. januára 2023

Trend: Kryptomaty na kryptomeny

Kryptomeny zostávajú naďalej populárne, o čom svedčí narastajúci počet kryptomatov. Podobne ako bankomaty umožňujú tieto zariadenia okamžitý nákup kryptomien za hotovosť rovnako ako výber peňažných prostriedkov pri predaji digitálnych mien, a to často aj anonymne. Aktuálnu štatistiku inštalovaných kryptoautomatov zverejňuje on-line CoinATMRadar.

Podľa údajov na coinatmradar.com celkový počet kryptomatov čoskoro dosiahne 40.000 (momentálne viac než 38.600). Svetovým lídrom v počte umiestnených kryptomatov sú Spojené štáty americké s takmer 34.000 zariadeniami a Kanada s vyše 2.600 kryptomatmi. Tretie miesto obsadilo Španielsko s 266 inštalovanými zariadeniami. Vyše 200 kryptomatov je k dispozícii aj v Austrálii (4. miesto) a Poľsku (5. miesto).

Prvou krajinou v Európe, ktorá nainštalovala bitcoinový bankomat, bolo v roku 2014 Slovensko. To sa v rebríčku CoinATMRadar aktuálne umiestnilo na 16. mieste, pričom je tu inštalovaných 59 kryptomatov. Zariadenia sú dostupné v 17 mestách, najviac v Bratislave (23), Košiciach (5) a v Trenčíne (4). Cestujúci môžu využiť kryptomat aj na bratislavskom letisku.