streda 20. septembra 2023

Inflácia: V auguste 8,9 %

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb na Slovensku si v auguste t. r. podľa štatistík zachovali priemernú júlovú úroveň. Medziročne pokračovalo ďalšie spomaľovanie tempa rastu cien potravín na hodnotu 13,6 %. Medziročná hodnota inflácie 8,9 % je najnižšiou od februára 2022. Jadrová inflácia dosiahla hodnotu 9,6 % a čistá inflácia hodnotu 8,4 %. Medzimesačne jadrová inflácia zostala na júlovej úrovni a čistá inflácia dosiahla hodnotu 0,4 %.

Najväčší vplyv na medzimesačný pokles inflácie mali v auguste potraviny, ktorých ceny klesli v priemere o 1,1 %: zeleniny o 4,6 %, ovocia o 2,8 %, mlieka, syrov a vajec o 0,8 %, chleba a obilnín o 0,9 %, mäsa o 0,2 %, olejov a tukov o 1,1 %, cukru a cukroviniek o 0,9 %. Podstatnejší vplyv mali tiež nižšie ceny v odbore bývanie a energie, najmä zlacnenie imputovaného nájomného o 0,5 % (pokles cien stavebných materiálov) a pevných palív o 1,7 %. K znižovaniu priemernej cenovej úrovne prispeli tiež nižšie ceny minerálnych vôd a štiav, piva, vína a sezónne výpredaje obuvi. Opačný, rastový trend zaznamenali najmä ceny pohonných látok, ktoré v porovnaní s júlom zdraželi o 7,3 %. Vyššie ceny však august priniesol napríklad aj pri farmaceutických výrobkoch, ambulantných, stravovacích a ubytovacích službách. Drahšie boli aj organizované dovolenkové zájazdy a poistenie súvisiace s dopravou.

Medziročne dynamika rastu cien potravín spomaľovala už piaty mesiac, v auguste boli medziročne drahšie o 13,6 %. Rast cien nad 20 % zostal už iba pri položke cukor, džem a cukrovinky. Ďalší pokles zaznamenali ceny olejov a tukov, ktorých medziročné zníženie o 6,8 % bolo spôsobné predovšetkým ich prudkým zdražením v minulom roku. Rast cien v odbore bývanie a energie sa utlmil a klesol na úroveň 7,3 %, nižšia hodnota bola iba koncom roka 2021. Nad úrovňou 20 % sa však stále držali ceny pevných palív, tepelnej energie na 17 %, ceny údržby a opravy obydlia klesli na 15 %. Výraznejšiemu poklesu celkovej inflácie bránilo tiež zdražovanie v reštauráciách a hoteloch, zdravotníctve a vo vzdelávaní. Najvýznamnejšie boli posuny cien nahor pri farmaceutických výrobkoch a ambulantných službách, z toho najmä pri službách zubných lekárov, ktoré sa opäť priblížili k medziročnému navýšeniu o 20 %. Tovary a služby na bežnú údržbu domácností vzrástli oproti vlaňajšku o 17,9 %, primárne a predprimárne vzdelávanie je oproti vlaňajšku drahšie o 30,8 %. Ceny pohonných hmôt síce medzimesačne výrazne zdraželi, no oproti augustu 2022 sú nižšie o 4,5 %.

Index spotrebiteľských cien sa v auguste oproti júlu zvýšil v domácnostiach zamestnancov o 0,1 %, v nízkopríjmových domácnostiach sa nezmenil a v domácnostiach dôchodcov klesol o 0,2 %. Medziročne sa zvýšil za domácnosti zamestnancov o 8,9 %, za nízkopríjmové domácnosti o 9,4 % a za domácnosti dôchodcov o 8,8 %. V súhrne za osem mesiacov roka 2023 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 12,5 % (za domácnosti zamestnancov o 12,4 %, za nízkopríjmové domácnosti o 13,3 % a za domácnosti dôchodcov o 13,1 %).