streda 27. marca 2024

Investovanie: Iba 14% Slovákov má finančného partnera

Podľa prieskumu spoločnosti CreditCall iba 14 % respondentov sa pri svojich investičných aktivitách radí s odborníkmi. Takmer 70 % oslovených ľudí neinvestuje cez finančného partnera a ani o tejto možnosti neuvažuje. Finančné poradenstvo by pritom klientovi malo šetriť čas a priniesť odbornú pomoc vo forme aktuálnych informácií, trendov na trhu, na mieru pripravených finančných plánov, stratégií a odporúčaní.

Nie je vždy jednoduché zveriť svoje súkromie a financie tretej strane. Na Slovensku často veríme, že ak sa rozhodneme investovať, zvládneme to sami a potrebné informácie si naštudujeme, budeme sledovať trendy a sami si riadiť finančné portfólio. Pravda je ale taká, že väčšina ľudí na to pri bežnom chode života nemá čas a energiu, alebo finančným partnerom na základe negatívnej skúsenosti vôbec nedôveruje. Preto robia chybné kroky, neinvestujú vôbec, alebo investovanie dookola odkladajú na neskôr. Investovanie je však komplexný proces, ktorý si vyžaduje čas, poznanie finančných trhov, rizík a možných výnosov podľa požadovaných cieľov. Je potrebné si uvedomiť, že odborné poradenstvo od stabilného partnera poskytuje klientovi cenné informácie a rady, ktoré mu môžu pomôcť lepšie porozumieť jeho individuálnym potrebám a cieľom, maximalizovať výnosy a minimalizovať riziká.

Profesionálna pomoc odborníka by mala ponúkať efektívne nastavenie investičného portfólia a prístup k širšiemu spektru investičných nástrojov. Stratégia na efektívne zhodnocovanie investovaných prostriedkov je prirodzene najdôležitejším faktorom pri rozhodovaní o finančnom partnerovi. Preto viac ako polovica opýtaných pokladá pri výbere za najdôležitejšie odborné skúsenosti a výšku úročenia prostriedkov. Ďalšie aspekty, ktoré sú pre investorov pri výbere partnera veľmi dôležité, sú podľa prieskumu 365.invest dobrá povesť, ponúkané produkty a pozícia partnera na trhu. Dobrá reputácia a etika spoločnosti sú pre vyše 35 % respondentov rovnako veľmi podstatným kritériami. Dlhodobý a úspešný vzťah medzi klientom a finančným partnerom podporuje pocit bezpečia a spoľahlivosti, že investície klienta sú v dobrých rukách. Pre viac než 22 % respondentov je dôležitým aspektom ponúkaná škála produktov a služieb. Vyše 80% opýtaných respondentov uprednostňuje partnera s pevnou pozíciou na trhu. Silná pozícia a stabilná finančná situácia môžu byť zárukou, že finančný partner bude schopný poskytovať kvalitné služby a podporu aj v dlhodobom horizonte. Viac než 73% respondentov považuje za dôležitý faktor pri výbere finančného partnera jeho skúsenosti. Dlhoročná prax finančného partnera v investičnom sektore dodáva klientovi pocit istoty a dôvery v profesionalitu, a efektivitu spolupráce.