štvrtok 11. apríla 2024

EU: Nový európsky Bauhaus

Festival Nový európsky Bauhaus (NEB) prebieha od 9. – 13. apríla 2024 v Parc du Cinquantenaire a v Múzeu umenia a histórie v Bruseli. Táto kreatívna a interdisciplinárna iniciatíva spája Európsku zelenú dohodu s našimi životnými priestormi a skúsenosťami. Iniciatíva, ktorú spustila Európska komisia, nás vyzýva, aby sme si predstavili a spoločne budovali udržateľnú a inkluzívnu budúcnosť, ktorá je krásna pre naše oči, mysle a duše.

Tento rok sa festival zaoberá témami ako prístrešie a životné prostredie, pôda a voda, móda a blahobyt ľudí vo svetle meniaceho sa prostredia. Každý je pozvaný sledovať festival on-line, zúčastniť sa podujatí v celej Európe aj mimo nej, alebo sa zúčastniť hlavných podujatí, ktoré sa konajú v Bruseli:

• Fórum: s hlavnými poznámkami a panelovými diskusiami.
• Veľtrh: s workshopmi, laboratóriami a výstavami.
• Fest: predstavenie umeleckých vystúpení.

Súčasťou festivalu bude aj slávnostné odovzdávanie cien Nového európskeho Bauhausu, ktoré odmeňujú 20 projektov, návrhov a nápadov, stelesňujúcich jeho hodnoty. Tento rok boli prihlásené aj projektov na Ukrajine, okrem projektov z krajín EÚ a partnerov zo západného Balkánu. Ide o osobitné uznanie úsilia Ukrajiny o obnovu a upriami pozornosť na regióny v celej EÚ, ktoré čelia intenzívnejším sociálno-ekonomickým obmedzeniam, ako aj na miesta, ktoré čelia výzvam na prechod na uhlíkovo neutrálne hospodárstvo.