pondelok 26. novembra 2018

Aktuálne: Najčastejšie sú vo firmách blokované erotické stránky, sociálne siete a herné servery


Podľa lokálneho prieskumu o IT bezpečnosti GFI Software takmer tri štvrtiny opýtaných českých a slovenských IT administrátorov (73 %) trápia návštevy firemných užívateľov na nezabezpečených webových stránkach. Možnosť nákazy z webu považujú za najväčší problém pri surfovaní internetom v pracovnom čase, a to aj v porovnaní s ďalšími sprievodnými javmi, ako sú nižšia produktivita práce, zahltenie kapacity či únik citlivých dát.

Prieskum, ktorý sa uskutočnil medzi českými a slovenskými predajnými partnermi GFI a Kerio v septembri tohto roku potvrdil, že v oblasti IT bezpečnosti je ochrana webového pripojenia druhou najpodceňovanejšou, hneď za ochranou elektronickej pošty. Infikované webové stránky sú podľa oslovených správcov IT taktiež druhým najčastejším kanálom, ktorým do podnikových sietí preniká škodlivý softvér vrátane ransomvéru.

Hlavné zistenia prieskumu:
§  Zabezpečenie firemného webového prístupu je podceňované podľa 37 % opýtaných IT administrátorov.
§  IT správcov najviac trápi prístup používateľov na nezabezpečené webové stránky (73 %), nižšia produktivita (33 %), zahltenie kapacity (20 %) a únik citlivých dát (13 %).
§  Z dôvodu ochrany najviac blokujú prístup na erotické stránky (74 %), sociálne siete (68 %) a herné stránky (55 %). Naopak, iba minimálne blokujú spravodajské servery (3 %) a žiadne stránky neblokuje 19 % administrátorov.
§  Podľa 81 % IT správcov najviac ohrozuje firemnú bezpečnosť neopatrnosť užívateľov, ďalej nedostatočné zabezpečenie IT nástrojmi (52 %), kybernetické útoky (35 %) a zlyhanie IT (29 %).

„Pre štyri pätiny našich partnerov sú najväčšiu hrozbu IT bezpečnosti neopatrní používatelia“, povedal Zdeněk Bínek: „Ak už firmy umožnia svojim pracovníkom prístup k podnikovému webovému pripojeniu, mali by sa zaistiť viacerými bezpečnostnými nástrojmi.“