pondelok 19. novembra 2018

On-line: Čo pre mňa robí Európa

Podľa aktuálneho Eurobarometra si až 68% respondentov myslí, že ich štát má výhody z členstva v Európskej únii. Nová webstránka by mohla pred blížiacimi sa májovými eurovoľbami ukázať rozdiel a prínos, aký predstavuje členstvo v únii.

Interaktívna webstránka prináša stovky krátkych príkladov zmien, ktoré priniesla EÚ. Používatelia môžu ľahko nájsť konkrétne informácie o tom, čo únia urobila pre ich región, profesiu, alebo obľúbenú voľnočasovú aktivitu. Obsahuje približne 1.800 správ, ktoré si môžete prečítať, zdieľať, alebo použiť ako on-line stránky či PDF súbory.

Prvá sekcia V mojom regióne umožňuje používateľom zvoliť miesto, kde oni alebo ich rodiny žijú. Ako je Európa prítomná v našich mestečkách, mestách a regiónoch? Čo urobila EÚ na západnom, východnom či strednom Slovensku alebo aj podrobnejšie v jednotlivých krajoch? Vedeli ste napríklad, že únia prispela viac ako 700 miliónmi EUR na modernizáciu piatich úsekov železničnej trate z Nového Mesta nad Váhom do Žiliny? Alebo že európske príspevky na renováciu a modernizáciu získalo takmer 90 materských či základných škôl a desiatka stredných škôl v Nitrianskom kraji? Táto sekcia webstránky pokrýva vyše 1.400 lokalít vo všetkých častiach Európskej únie.

Druhá sekcia stránky V mojom živote dovoľuje každému používateľovi vybrať si zo skupiny približne 400 príkladov tie, ktoré majú pre neho osobný význam. Ako EÚ ovyplyvňuje rodiny, zdravotníctvo, rôzne záľuby, cestovanie, bezpečnosť, možnosti spotrebiteľov a sociálne práva? Ako podporuje únia ľudí v ich pracovnom  živote v rôznych povolaniach - od chovateľov včiel, cez šoférov autobusov, až po pivovarníkov? Vedeli ste, že vďaka grantom únie vycestovalo v roku 2015 do zahraničia viac ako 100.000 učiteľov? Čo spravila EÚ pre ľudí, ktorí majú radi voľnočasové aktivity, ako šport, hudba alebo sledovanie televízie? Dozviete sa tu aj to, že v inej členskej krajine únie žije až 15 miliónov Európanov. Rozhodnutia únie zabezpečili, že sa môžu voľne zamestnať, neprichádzajú o sociálne zabezpečenie, môžu si založiť účet v ktorejkoľvek európskej krajine a pri vybavovaní dlhších pobytov na nich nečaká neprimeraná administratíva.

Články ponúkajú náčrt skutkov EÚ pre občanov, ktoré sú založené na zaujímavých príkladoch s odkazmi na podrobnejšie informácie. Tie budú doplnené v tretej sekcii obsiahlejšími dokumentami o európskych politikách, ktoré priblížia úspechy súčasného volebného obdobia, ako aj vyhliadky do budúcnosti so zameraním na verejnú mienku, obavy občanov a očakávania od EÚ.