utorok 20. júna 2017

Radíme: Dezodorant alebo antiperspirant?
Tuhé, gélové, guľôčkové, spreje, rozprašovače či krémy. Podľa čoho si vybrať ten správny? Zásadný rozdiel je predovšetkým v zložení a v spôsobe, akým fungujú.  

Výrazom dezodorant sa označuje skupina kozmetických výrobkov, ktoré pomáhajú predchádzať nepríjemnému telesnému zápachu, a to tak, že zabraňujú bakteriálnemu rozkladu potu. Ako je to možné? Väčšina dezodorantov obsahuje alkohol, antibakteriálne a vonné látky, ktoré zabraňujú rastu a množeniu baktérií, ktoré tento rozklad spôsobujú. Vďaka dezodorantom môže pokožka aj naďalej dýchať, telo sa bude vedieť vylučovaním potu ochladzovať tak, ako mu je prirodzené, ale nepríjemný telesný zápach vás už neprekvapí.

Antiperspiranty sú podskupinou dezodorantov a  nepríjemným pachom zabraňujú znižovaním produkcie potu. Najčastejšou aktívnou látkou sú alumíniové soli (zlúčeniny hliníka), niektoré obsahujú sulfid zinočnatý, formaldehyd, alebo alkohol. Tieto látky preniknú do pórov pokožky, ktoré sa ich vplyvom zúžia až zatvoria, čím bránia vystúpeniu potu na povrch pokožky. Niektoré antiperspiranty sú také silné, že sa po ich použití človek nepotí niekoľko hodín ani po športovom výkone. Problémom sú však práve alumíniové soli. Tieto látky na báze hliníku sú považované za kontroverzné a aj vedci sa rozchádzajú v názore na to, či je každodenné používanie prípravkov s alumíniovými soľami skutočne také neškodné, ako sme si doteraz mysleli.

Podľa odborníkov je vhodné sledovať v zložení produktov obsah vonných látok, niektoré môžu vyvolať alergickú reakciu podobne ako striebro. Dezodoranty obsahujúce zlúčeniny hliníka a parabény sú podozrievané za zvýšené riziko rakoviny, pričom preukázané je ich ukladanie v tele, napr. v prsníkoch žien. Pri výbere pomôže tiež označenie „bez alumíniových solí.“ Vyskúšať môžete aj vegánske dezodoranty, ktoré nezanechávajú ani biele stopy a sú vhodné aj pre citlivú pleť.