štvrtok 22. júna 2017

Radíme: Cesta autom bez stresu I.
Počas hromadného letného presunu veľa Slovákov uprednostní road-trip a do oddychových destinácií vyráža autom. Aby sa jazda nezmenila na neželané dobrodružstvo, je dobré držať sa niekoľkých základných rád.

Prvou z hlavných zásad, ktorú netreba podceňovať, je kontrola technického stavu automobilu pred cestou. Môžete si urobiť základnú kontrolu svojho automobilu aj sami, ale komplexná prehliadka vozidla v autorizovanom servise zaručí, že auto dostalo potrebnú starostlivosť, vrátane kontroly bŕzd, prevádzkových náplní a nastavenia svetlometov. Ďalšou doboru radou je naplánovať si cestu vopred: pomocou plánovača trasy na internete alebo môžete využiť navigačné aplikácie, ktoré už poskytujú informácie aj o aktuálnej dopravnej situácii v reálnom čase. Pri tzv. offline navigáciách je dôležité, aby ste mali nainštalovanú aktuálnu verziu mapy, nakoľko cestná a diaľničná sieť sa neustále mení. No a napokon, ak chcete prísť do cieľa rýchlo a bez stresu, vyrazte radšej v strede týždňa, určite nie v piatok a cez víkend, kedy sú kolóny dovolenkárov najväčšie.

V rámci prípravy na cestu si pripravte vodičský preukaz, technický preukaz a doklad o poistení vozidla spolu s pasom alebo občianskym preukazom. Uistite sa vopred, či v danej krajine nie je potrebný medzinárodný vodičský preukaz. Pre prípad potreby majte po ruke finančnú hotovosť a kontakty na zastupiteľské úrady a asistenčné služby. Zadovážte si tiež autonabíjačku mobilných telefónov, ak nie je súčasťou výbavy vášho auta. Pre plnohodnotné využívanie infotainmentu si pred cestou aktivujte dáta na využívanie internetu v zahraničí (mimo krajín EÚ). Skontrolujte si tiež, či máte so sebou povinné tlačivo správy o nehode. Ak nie, stiahnite si ho z internetu alebo kontaktujte svoju poisťovňu, v ktorej máte uzavreté PZP alebo havarijné poistenie.

Pamätajte aj na rezervnú výbavu: v lete sa najviac zapotí chladiaci systém motora, preto je vhodné mať po ruke rezervnú predpísanú chladiacu kvapalinu. Na dlhšiu cestu sa zíde aspoň jeden liter vhodného motorového oleja, pretože nie všetky čerpacie stanice majú v ponuke oleje zodpovedajúce štandardom výrobcu. Pri kúpe oleja sa vždy riaďte špecifikáciou výrobcu, dôležitá je predpísaná norma výrobcu, nie normy SAE, ani ACEA. Norma pre vaše vozidlo je uvedená na štítku na motore. Ak je auto vybavené rezervným kolesom, odporúčame pred cestou skontrolovať jeho stav a dofúkať ho na hornú hranicu predpísaného tlaku najväčšieho hustenia. Ak nie je, pribaľte si sadu na opravu pneumatík a pumpu alebo kompresor, ktorým pneumatiku po oprave nahustíte. Nezabudnite ani na reflexné vesty - byť videný znamená vašu väčšiu bezpečnosť! Do odkladacej skrinky pod palubnou doskou pribaľte aj súpravu rezervných žiaroviek.  


Pripravte si pitný režim a prestávky, počas ktorých vystúpte z vozidla a ponaťahujte sa. Nepodceňujte príznaky mikrospánku a na rozptýlenie si pred cestou prichystajte playlist obľúbených pesničiek.