pondelok 26. júna 2017

SR: Finančná správa získa informácie amerických nadnárodných spoločností

Zástupcovia Slovenskej republiky a Spojených štátov amerických podpísali v holandskom Noordwijku bilaterálnu dohodu o automatickej výmene informácií týkajúcich sa nadnárodných skupín podnikov, tzv. Country by country reporting (CbC správy).

Bilaterálna dohoda upravuje postup, lehoty a technické aspekty automatickej výmeny CbC správ. Tie sú jedinečným nástrojom na identifikáciu rizík pre účely transferového oceňovania a poskytujú komplexné informácie o skupinách nadnárodných podnikov a ich štruktúre, dosahovanom zisku, aktivitách, počte zamestnancov, uhradenej a splatnej dani ako aj iných informáciách v súvislosti s transferovým oceňovaním. Správy budú predmetom analýz a kontrol s cieľom identifikovať škodlivé praktiky, ktoré vedú k umelému presúvaniu ziskov do daňovo zvýhodnených prostredí. Finančná správa takto získa úplný obraz o tom, aká časť ziskov týchto nadnárodných skupín podnikov plynie do schránkových spoločností a môže sa tak zamerať na cielenú daňovú kontrolu.


Je to významný krok v procese sprístupnenia informácií o nadnárodných skupinách podnikov, pričom nie je tajomstvom, že najviac nadnárodných spoločností sídli práve v USA. „Naši špecializovaní pracovníci budú na základe týchto správ identifikovať rizikové subjekty a transakcie pre účel kontroly transferového oceňovania. Som hrdý, že Slovensko je prvá krajina z V4 regiónu a tiež krajina v prvej desiatke na svete, ktorá sa dokázala na podpise s USA dohodnúť v rekordne krátkom čase", povedal Ladislav Hanniker, ktorý podpísal dohodu za SR.

Rovnako ako od USA, Finančná správa SR bude takto dostávať CbC správy od viac ako 50 krajín, kde sídlia materské spoločnosti nadnárodných skupín podnikov. Okrem Slovenskej republiky podpísali včera Spojené štáty americké rovnakú dohodu aj s Lotyšskom a Dánskom.