utorok 22. augusta 2017

Treenium: Prvý dom s horizontálnym lesom na Slovensku
Prvý obytný dom na Slovensku, na ktorého fasáde budú rásť stromy a iná zeleň vzniká v bratislavskej štvrti Ružinov. Zeleň bude nielen na fasáde domu, ale aj na jeho streche.

Bude na ňom rásť takmer tisíc rastlín: vyše 80 stromov, 130 tují, 60 borovíc, vyše 500 kríkov a a viac ako 150 plazivých rastlín, ktoré sú vhodné do slovenských klimatických podmienok a sú odolné voči mrazom. Automatický zavlažovací systém bude založený na odkvapkávaní vody do betónových kvetináčov. Okrem iného bude zbierať a využívať aj prebytočnú dažďovú vodu. Korene stromov budú zakotvené dvomi prekríženými lanami z tkaniny. Veľkosť a váha rastlín sa zohľadnila v prepočtoch statikov.

Zelený porast znižuje v dome Treenium podľa zvukových analýz okolitý hluk približne o 8 decibelov. Okrem toho znižuje ozvenu, ktorá sa môže objaviť vo vnútorných blokoch. Zeleň je na ploche 2 hektáre, čo ročne dokáže absorbovať 50 ton nečistôt. Približne dva stromy, v závislosti od ich veľkosti, sú potrebné na produkciu kyslíka pre jedného človeka.