piatok 25. augusta 2017

GfK TEMAX:  Slováci majú záujem o smartfóny s čítačkou odtlačku prstov.
V druhom kvartáli 2017 v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka klesol trh technického spotrebného tovaru na Slovensku o takmer 1%. Do červených čísel sa dostali telekomunikácie (na open markete), informačné technológie aj kancelárska a výpočtová technika. 

Telekomunikácie (dáta za „open market“): Zvyšuje sa síce dopyt po smartfónoch vybavených čítačkou odtlačku prstov a rastie aj priemerná cena smartfónov, ale negatívnym trendom bol celkový pokles objemu trhu.

Informačné technológie: Pozitívny vývoj zaznamenal predaj ultratenkých zariadení v rámci prenosných počítačov. Pokračujúci rast mali herné zariadenia v kategórii stolových a prenosných počítačov. Negatívny vývoj majú naďalej stolové počítače a dvojciferný prepad objemu aj obratu bol u tabletov (dáta za „open market“).

Kancelárska technika: Pozitívny trendom bol medziročný rast predajov atramentových tlačiarní a multifunkčných zariadení. Na druhej strane poklesol dopyt po laserových tlačových zariadeniach.

GfK TEMAX® sleduje predaje technického tovaru vo viac ako 41 krajinách. Výsledky sú založené na maloobchodnom paneli GfK, do ktorého je zapojených približne pol milióna maloobchodných predajní po celom svete.