piatok 27. októbra 2017

Internetbanking: Na Slovensku rozšírený ako v EÚ
Podľa Eurostatu v minulom roku využilo internetbanking 45% zo všetkých Slovákov a za priemerom únie sme zaostali len o štyri percentuálne body. 

Ešte v roku 2007 používalo internetbanking na Slovensku približne 15% ľudí, teda zhruba každý siedmy Slovák. S rastúcim pokrytím internetového pripojenia je aj internetbanking čoraz rozšírenejší a počas desiatich rokov sa počet jeho používateľov strojnásobil. Klienti Slovenskej sporiteľne prekračujú dokonca úroveň 60%.

K zvyšovaniu používania internetbankingu prispieva aj to, že banky začali ďalšiu vlnu aktívneho zvýhodňovania elektronického bankovníctva oproti pobočkám. „Nové verzie internetbankingu a mobilných appiek bánk už dávno nie sú len o zostatkoch, platobných príkazoch a inkasách či servise platobných kariet. Klienti v nich môžu nájsť rôzne nástroje zjednodušujúce správu financií, rady ako lacnejšie bankovať so svojou bankou, ale aj na mieru šité ponuky úverových produktov, o ktoré môžu z pohodlia požiadať a online aj čerpať,“ vysvetľuje Branislav Jarábek.

Priemer používateľov internetbankingu v Európskej únii dosahuje 49%. Z našich susedov sú na tom o niečo lepšie Česi (o 47%) aj Rakúšania (49%), únijnou jednotkou sú však Dáni s 88%. Výborný výsledok dosahuje aj európsky líder elektronických služieb Estónsko (79%).