pondelok 23. októbra 2017

Radíme: Zdravé kosti
Svetový deň osteoporózy (20. októbra) upozorňuje na problémy, ktoré spôsobuje osteoporóza a iné metabolické ochorenia kostí. Stúpajúcu tendenciu majú aj na Slovensku. A je za tým, ako inak, nezdravý spôsob života. 

Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom ubúda množstvo kostnej hmoty a vznikajú poruchy štruktúry kostí, čím sa zvyšuje riziko zlomenín. Kritickým obdobím je u žien začiatok menopauzy a u mužov vek nad 55 rokov. Ako sa prejavuje? Všímať by ste si mali netypické bolesti chrbtice, ktoré sa zhoršujú pri pohybe a zaťažení. Prudké bolesti obvykle vznikajú náhle, po rýchlom pohybe, najčastejšie v oblasti dolnej hrudnej chrbtice a krížovej chrbtice, vystreľujú smerom do brucha a dolných končatín. Osteoporóza vedie aj k deformácii stavcov,  často sa prejaví  zlomeninou po malom úraze. Príznakom môže byť tiež zmenšenie výšky. Ľahko sa odhalí pri preventívnom denzitometrickom vyšetrení, ktoré vám prezradí, aké pevné máte kosti.  

Rozvoj osteoporózy možno do určitej miery ovplyvniť prevenciou, správnou výživou, pohybom a najmä dostatočným príjmom prírodného vápnika spolu s vitamínmi K2 a D3.

6 krokov k zdravým kostiam
1. Pravidelne cvičte – ideálne je cvičenie s vlastnou záťažou, posilňovanie svalov a balančný tréning.
2. Doprajte si tú správnu výživu – pre kosti je najdôležitejší  vápnik a vitamíny K2 a D3 .
3. Pozor na zlozvyky  – udržujte si správnu váhu, vyhnite sa fajčeniu a nadmernému pitiu.
4. Zistite si, aké máte riziko osteoporózy - upozornite svojho lekára v prípade, ak ste už utrpeli zlomeninu, máte chorobu ovplyvňujúcu zdravie kostí, alebo užívate  lieky ovplyvňujúce kosti.
5. Otestujte sa a liečte, ak je to potrebné – ak patríte k ľuďom s vysokým rizikom osteoporózy, riešte to.