streda 15. augusta 2018

Trend: Slováci si chcú vyskúšať život digitálneho nomáda


Smartfóny, tablety či inteligentné hodinky sa stali za posledné desaťročie dominantou technologického sveta a využívajú ich aj Slováci.

Samsung Electronics Czech and Slovak a Ipsos zrealizovali v závere júla t.r. na vzorke 800 respondentov vo veku od 18 do 65 rokov prieskum, ako Slováci vnímajú mobilné technológie. Až 67,9% by si radi vyskúšali život digitálneho nomáda, resp. by chceli kombinovať prácu z kancelárie a z domu a boli tak flexibilnejší, ak by mali k dispozícii ideálne prístroje na prácu. Viac ako 16% uviedlo, že sú radi flexibilní a moderné technológie bežne využívajú na prácu odkiaľkoľvek. Len 16,1% odpovedalo, že sú spokojní s prácou v kancelárii, na ktorú sú zvyknutí. Takmer polovica (48,7%) pracuje okrem kancelárie aj doma, prípadne v reštauračných zariadeniach a kaviarňach (14,6%), či v parku (8,9%).

Ak sme mimo kancelárie, na prácu si vystačíme len so smartfónom, a to až 29,7% z nás. Pre 31,4% opýtaných je potrebný spoľahlivý notebook a smartfón používajú len ako doplnok. Smartfón a notebook na prácu potrebuje, ale v prípade naozaj kvalitného telefónu by prácu robili len na ňom až 22,9% respondentov. Pri práci však využívame aj kombináciu smartfónu a tabletu v sete s klávesnicou. V prípade naozaj kvalitného telefónu by si vedelo prácu robiť len na ňom a plne nahradiť tablet 13,5% Slovákov.

Prieskum tiež zisťoval, ako využívame smartfóny. Vyše 90% uviedlo, že na telefonovanie, 88,8% na fotografovanie, 86,2% na SMS-kovanie a až 81,2% na surfovanie po internete – čítanie správ či na sledovanie sociálnych sietí. Ďalej nasledovalo chatovanie (70%), počúvanie hudby (61%), tvorba a úprava dokumentov (55,6%) a sledovanie videí a filmov. Len 7,7% uviedlo, že nevlastní smartfón. Slováci sa nebránia ani tzv. stylusu. Ak by mal smartfón vo výbave dotykové pero, najčastejšie si vieme predstaviť jeho vyžitie na klasické ovládanie namiesto prsta (41,8%), ale aj na písanie (25,1%), kreslenie (17,6%) či editáciu dokumentov a úpravu fotografií (15,5%).  

Inteligentné hodinky využíva len 17% Slovákov. Ak by ich však vlastnili, alebo aj vlastnia, 59,3% opýtaných by ich využívalo na monitoring telesných funkcií a aktivít, akými sú šport, chôdza, spánok. A 24,4% by chcelo prostredníctvom nich telefonovať aj bez mobilného telefónu, prípadne by chceli byť stále on-line aj bez mobilného telefónu (23,2%). Takmer polovica Slovákov by inteligentné hodiny chcela využívať na telefonovanie aj bez mobilného telefónu, alebo byť zároveň on-line. 

Rovnaký prieskum bol realizovaný aj v Českej republike a výsledky sú až na minimálne odchýlky rovnaké.