piatok 9. júna 2017

Trend: 5 z 10 Slovákov popíja niekoľkokrát mesačne
Polovica Slovákov pije alkohol niekoľkokrát za mesiac či častejšie, šestina si ho dopraje dokonca niekoľkokrát za týždeň. Štvrtina uviedla, že si ho dáva maximálne 1x mesačne či menej často.

Iba 7% dopytovaných sa zmienilo, že alkohol nepije nikdy. Abstinujú najčastejšie preto, že im alkohol nechutí (35%), zo zdravotných dôvodov (27%), prípadne uviedli, že alkohol pili, ale teraz už nie (27%). Výsledky ukázal prieskum Slovenského národného panela, ktorý prebiehal v polovici apríla na vzorke päť sto respondentov z internetovej populácie  vo veku 18–65 rokov. Prieskum ponúka zaujímavé porovnanie s Českom a Poľskom, kde sa tiež uskutočnil. Rebríčku obľuby jednoznačne dominuje pivo.  Za svoj najobľúbenejší nápoj ho zvolil takmer každý druhý muž (43%) a 18% žien. Víno naopak boduje u nežného pohlavia. Najradšej ho má 30% žien, u mužov je na druhom mieste so 14%. Tretie miesto u mužov obsadili pálenky (10%), na treťom mieste popularity v rebríčku žien sa umiestili bylinné likéry (13%). Muži naopak nemusia krémové likéry, ktoré označili najčastejšie za svoj najmenej obľúbený nápoj, u žien tento rebríček vedú pálenky.

Ako Slováci riešia opicu? Pre tretinu respondentov je najlepším receptom spánok, 22% si po ťažkej noci pomáha vývarom či inou silnou polievkou a 12% lieči opicu pohybom a pobytom na čerstvom vzduchu, 7% dopytovaných zatiaľ recept na opicu nenašlo, 5% „šťastných“ ešte opicu vôbec riešiť nemuselo. Prieskum taktiež ukázal, že miera tolerancie k pitiu alkoholu mladými ľuďmi je medzi Slovákmi a Poliakmi menšia ako medzi Čechmi. So zachovaním hranice 18 rokov pre legálny nákup a pitie alkoholu súhlasí 54% Slovákov, 51% Poliakov a 76% Čechov.  Poliaci a Slováci by ale boli ešte prísnejší a takmer každý druhý by bol pre navýšenie hranice nad 18 rokov, u Čechov je to len každý piaty.

Slováci sa s Čechmi taktiež nezhodnú v otázke podávania alkoholu tínedžerom na rodinných oslavách. Zatiaľčo 73% Slovákov a 84% Poliakov razantne odmietlo svojim potomkom vo veku 14–17 let ponúknuť alkohol, u Čechov to bolo len 46% dopytovaných. Štvrtina Slovákov by bola tolerantnejšia a ponúkla svojej nedospelej dcére či synovi jeden, max. dva poháriky prípitku, u Čechov by to bolo 54%, u Poliakov by tak urobilo len 10% respondentov.