piatok 26. januára 2018

Radíme: Skôr než podpíšete pôžičku

Začiatok roka môže priniesť finančné starosti spojené s neočakávanými výdavkami. Ak sa rozhodujete pre spotrebný úver či pôžičku, zvážte niekoľko užitočných rád.     

1. Vyberajte si z overených spoločností
Prvým krokom je zodpovedať si otázku, na aký účel potrebujete peniaze a na základe toho si vybrať najvhodnejší typ pôžičky. Vynechajte podozrivé firmy, ktoré sa môžu tváriť ako najviac priateľské a ústretové. Často totiž ľudí lákajú na to, že klientov nepreverujú a ponúkajú peniaze aj takým, ktorí nemajú vôbec žiadny príjem a splácanie úveru je tak pre nich neriešiteľným problémom. Každá solídna úverová spoločnosť a banka uchádzača o úver preverí, aby zistila, či je vôbec schopný požičané peniaze splácať. Keď si požičiavate peniaze, treba sa riadiť podľa zásady, že životnosť vecí, ktoré si hodláte  z úveru zaobstarať, by mala presiahnuť čas splácania.

2. Porovnávajte ponuky konkurencie
Vyberajte si teda len z ponuky bezpečných a preverených spoločností, ideálne takých, ktoré sú pod kontrolou Národnej banky Slovenska. „Vyžiadajte si od viacerých takýchto spoločností konkrétne ponuky pre vaše potreby a doma si ich v pokoji poriadne porovnajte. Môžete získať výhodnejšie podmienky a v konečnom dôsledku ušetriť nemalé finančné prostriedky do budúcnosti“, radí analytik Roman Müller. Dôležitými ukazovateľom sú výška mesačnej splátky a čas splácania. Tieto parametre  by mali byť primerané vašim možnostiam a veku, aby ste boli schopní splácať úver aj v prípade výpadku pravidelného príjmu.

3. Sledujte kľúčový parameter - RPMN
Jedným z absolútne najdôležitejších parametrov, ktorý vplýva na výhodnosť či nevhodnosť pôžičky je RPMN, čiže ročná percentuálna miera nákladov. Zahŕňa nielen úrok, ale aj všetky ďalšie poplatky. Je dôležité pripomenúť, že RPMN musí obsahovať každá zmluva.

4. Pozorne čítajte aj sankcie a výnimky
Dajte si pozor aj na rôzne chytáky, ktoré taktiež môžu výrazne navýšiť váš úver. Zaujímajte sa o podmienky, koľko by vás stála upomienka, ak napríklad zabudnete zaplatiť nejakú splátku. Dôležité je presne vedieť a strážiť si termín, kedy presne musí byť splátka na účte veriteľa. „Pýtajte sa tiež na to, ako by spoločnosť riešila vašu prípadnú neschopnosť splácať pôžičku. Solídna spoločnosť by vám mala  v takom prípade, ak sa jej ozvete čím skôr, ponúknuť vyhovujúce riešenie“, dopĺňa R. Müller. Ďalšou dôležitou súčasťou úveru môže byť aj poistenie schopnosti splácať úver, ktoré vás môže chrániť v prípade nepredvídateľných komplikácií. Opäť si preštudujte všetky podmienky a výnimky, na aké situácie sa toto poistenie nevzťahuje, aby ste neboli v problémovej situácii nepríjemne prekvapení.

5. Podpíšte len to, čomu rozumiete na 100 %
Pred samotným podpísaním zmluvy o úvere by ste nemali mať žiadne nezodpovedané otázky či pochybnosti. Máte právo si zobrať návrh zmluvy domov na preštudovanie. Je vždy lepšie si celý text najskôr prejsť s rodinou alebo známym či susedom, ktorý tomu viac rozumie. Nikdy sa tiež nenechajte odradiť rozsahom zmluvy alebo malými písmenami. Kým si nie ste úplne istí tým, čo zmluva obsahuje, nepodpisujte ju a radšej sa opýtajte v spoločnosti, kde sa zaujímate o úver, ešte raz. Pôžička je záväzok a je nutné si ju brať s rozvahou, nie pod tlakom alebo v časovej tiesni.