piatok 9. novembra 2018

On-line: Výsledky volieb primátora Bratislavy a Košíc budú zobrazované priebežne

Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) bude po prvýkrát podľa výsledkov z okrskov v približne desaťminútových intervaloch zverejňovať priebežné poradie kandidátov na primátorov v Bratislave a Košiciach. Výsledky v Bratislave sa budú celkovo spočítavať v 401 okrskoch a v Košiciach pôjde o 199 okrskov. 

Na spracovanie výsledkov použije ŠÚ SR integrovaný volebný informačný systém (IVIS). Ostatné obce okrem Bratislavy a Košíc zverejnia priebežné výsledky až po potvrdení jednotlivých volebných zápisníc okresnou volebnou komisiou. Priebežný výsledok za mesto alebo obec sa teda zverejní jednorazovo, dostupný údaj bude víťazný primátor alebo starosta. V prípade priebežných výsledkov zvolených poslancov sa bude uvádzať len ich počet a politická príslušnosť. Mená zvolených poslancov budú dostupné až v definitívnych výsledkoch, ktoré sa očakávajú v nedeľu (11. 11.) popoludní. Ide však len o obce, ktoré sa komplexne zapojili do informačného systému. V ostatných obciach sa výsledky zvolených poslancov zverejnia v priebehu niekoľkých dní.

Definitívne výsledky budú zverejnené po oficiálnom potvrdení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 11. novembra. Výsledky volieb do orgánov samosprávy obcí budú zverejnené na webovej stránke www.volbysr.sk. Voliť sa bude v takmer 3.000 obciach, mestách a mestských častiach. O kreslo starostu alebo primátora sa uchádza vyše 1.700 kandidátov. Do zastupiteľstiev sa bude voliť takmer 21.000 poslancov.