pondelok 17. júla 2017

Upozorňujeme: Elektronika v lietadlách
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR upozorňuje cestujúcich do USA leteckými spoločnosťami Emirates, Qatar Airways, Egyptair, Saudi Arabia Airlines a Royal Maroc na bezpečnostné obmedzenia týkajúce sa elektronických prístrojov a zariadení na palube lietadiel.

Na základe rozhodnutia úradov USA si nebudú môcť cestujúci týchto leteckých spoločností smerujúci do USA zobrať so sebou na palubu žiadne elektronické zariadenia väčšie ako mobilný telefón a životne dôležité zdravotnícke prístroje. Ostatná elektronika (notebooky, tablety, čítačky, fotoaparáty, DVD prehrávače, digitálne hry a iné) bude musieť byť odovzdaná v registrovanej  (checked-in) batožine. 

Letiská, ktorých sa uvedené obmedzenie týka na letecké spoje hore uvedených spoločností do USA :  
• Spojené arabské emiráty: Dubaj- Dubai International Airport (DXB), 
• Katar, Doha - Hamad International Airport (DOH),
• Egypt, Káhira -  Cairo International Airport (CAI), 
• Saudská Arábia: Rijád a Džidda -  King Abdul-Aziz International Airport (JED), King Khalid International Airport (RUH), 
• Maroko, Casablanca - Mohammed V Airport (CMN), 

Tieto obmedzenia platia od konca marca 2017, pôvodne zahŕňali aj kuvajtské, jordánske a turecké aerolínie a letiská, na ktoré sa už ale v súčasnosti nevzťahujú. 


Podobné obmedzenia na elektroniku a zvýšené bezpečnostné opatrenia zavádzajú aj britské úrady v prípade letov do Británie 15 leteckých spoločností  z viacerých krajín: Turecko, Egypt, Saudská Arábia, Tunisko, Jordánsko a Libanon. Cestujúcim využívajúcim služby niektorej z uvedených spoločností a odlietajúcim do USA alebo Británie z jednej z uvedených krajín odporúčame, aby pred odletom  kontaktovali svoju leteckú spoločnosť a preverili si detaily.