štvrtok 20. júla 2017

Radíme: Spokojní zamestnanci
Aktuálne letné horúčavy už tradične so sebou prinášajú pokles pracovného výkonu. Na pohodu v práci vplývajú viaceré faktory a zamestnávatelia by mali svojim zamestnancom pripraviť optimálne podmienky počas celého roka.

Podľa štúdie Human spaces venovanej pracovnému prostrediu u 3600 zamestnancov z 8 krajín EMEA regiónu, 55% ľudí nemá na pracovisku žiadnu zeleň, 42% zamestnancov chýba denné svetlo a 22% nemá potrebné ticho, aby sa mohli koncentrovať na prácu. Podľa prieskumu Forbes by sa viac ako tretina zamestnancov (36%) vzdala časti svojho príjmu, len aby sa cítili v práci šťastnejší a mali príjemnejšie pracovné prostredie. Napokon pri chronickom strese sa zužujú cievy, zvyšuje sa krvný tlak a nervový systém je v napätí, čo negatívne ovplyvňuje celkový zdravotný stav. Dôležité je tiež vybavenie kancelárií: Business Leaders Forum odporúča sa prírodné suroviny a nábytok zhotovený šetrným spôsobom k životnému prostrediu.

Čoraz viac je kritizovaný aj koncept open space kancelárií, v ktorých pracovníci stratia denne až 86 minút pracovného času kvôli rozptýleniam. Podľa prieskumu Ipsos a Steelcase, do ktorého sa zapojilo viac ako 10000 zamestnancov v 14 krajinách sveta, je až 85% zamestnancov nespokojných s kvalitou ich pracovného prostredia a nemôže sa koncentrovať. Kvôli open space kanceláriám majú obmedzenú schopnosť myslieť kreatívne a konštruktívne. V rámci prieskumu až 95% opýtaných pracovníkov deklarovalo, že súkromný priestor pre prácu je pre nich významný a až 31% z nich odchádza z  práce domov, aby si svoje úlohy mohli vôbec dokončiť.