streda 19. júla 2017

Radíme: Zo starého mobilu nemusíte batériu vyberať
Na Slovensku sa ročne predá približne pol milióna nových mobilných telefónov. Svoj mobil meníme za novší model približne po dvoch rokoch. Veľké množstvo starých prístrojov končí následne v zberných nádobách. Otázkou je, či v správnych...

Pozreli ste sa niekedy na zadnú stranu svojho mobilného telefónu? Okrem iného tam určite nájdete symbol prečiarknutého koša. Upozorňuje na to, že vyradený mobil nepatrí do smetnej nádoby na komunálny odpad, ale do triedeného  zberu. Skladá sa totiž z rôznych materiálov – okrem plastov obsahuje tiež sklo, železo, meď, cín, zinok a rôzne drahé kovy. V batériách sa navyše nachádzajú aj rôzne nebezpečné látky, akými sú, nikel, kadmium alebo olovo. Ak by ste teda svoj starý telefón vhodili do kontajnera  pre zmiešaný komunálny odpad (čierne kontajnery), ohrozujete nielen svoje zdravie a prírodu, ale zároveň porušujete aj zákon. Naopak, ak svoj nefunkčný mobil odovzdáte na ekologickú recykláciu, väčšina materiálov z neho – najmä kovy  a plasty – budú opätovne použité.

Skôr ako sa zbavíte svojho starého mobilu
1. Staré a nefunkčné zariadenia patria do nádob na elektroodpad. Zberné nádoby nájdete v každej predajni s elektrom. Väčšinou sa nachádzajú na viditeľnom mieste a bývajú označené sprievodným informačným textom.
2. Z mobilu pred odovzdaním nemusíte vybrať batériu a dávať ju do samostatnej nádoby určenej na batérie. Batérie zo zariadení vyberú spracovatelia elektroodpadu.
3. Za odovzdanie starého mobilu v predajni neplatíte a predajca nesmie podmieňovať prevzatie starého zariadenia kúpou nového. Táto zásada platí pre všetky drobné elektrospotrebiče – od holiacich strojčekov, cez kanvice až po vysávače.