pondelok 26. februára 2018

Trend: Siete 5G

V decembri minulého roka bola v talianskom Turíne aktivovaná 5G NR bunka, ktorá dosiahla rýchlosť vyše 20 Gb/s. V našom svete sa postupne udomácňuje 5G. 

Podľa štúdie Ericsson o vylepšenom mobilnom širokopásmovom pripojení budú náklady na gigabajt vďaka prechodu na 5G desaťkrát nižšie než pri súčasnom 4G. Softvér pre 5G rádiovú sieť (k dispozícii vo štvrtom kvartáli 2018) poskytne viacpásmovú podporu na globálne nasadenie a umožní využívať nové frekvenčné spektrum. Operátori môžu jednoducho aktivovať svoje 5G siete a podniknúť prvé kroky s komerčnými 5G funkciami aj novými aplikáciami využívajúcimi najmodernejšie mobilné širokopásmové služby. Zabezpečia sa tak potreby rastúcej dátovej prevádzky a umožní sa tiež prístup k multimediálnemu obsahu, akým je streamovanie 4K/8K videí či virtuálna/rozšírená realita.

Vyvíja sa zároveň technológia pre nasadenie aplikácií v cloude. Riadená ako jedno riešenie zlepší latenciu, bezpečnosť a odolnosť a splní regulačné požiadavky pre použitie 5G.  Pribudne nová kategória produktov pre rádiovú technológiu v mestách Street Macro: vysielače na fasádach budov budú napriek malým rozmerom disponovať dostatočným výkonom na zabezpečenie požadovanej kapacity a pokrytia siete. Nové rádiové produkty umožnia plynulý prechod zo 4G na 5G, vyriešia potrebu zvýšenej kapacity a zjednodušia používanie.