štvrtok 1. marca 2018

Vyskúšali sme: Platbu cez Google Pay

V Bratislave bola slávnostne uvedená nová služba platby mobilným telefónom. Slovensko je vôbec prvou krajinou, kde je spustená inovovaná služba Google Pay, predtým známa ako Android Pay.

Od 28. februára je novinka dostupná zatiaľ pre zákazníkov Slovenskej sporiteľne, mBank, Poštovej banky a J&T Banky. Čoskoro sa pripoja aj zákazníci 365.bank. Využívať Google Pay  môžete všade, kde sa dá platiť bezkontaktne (vyše 43 tisíc predajných miestach). Platobné miesta budú označené ikonu, resp. tlačidlom Google Pay. Podmienkou je stiahnuť si aplikáciu Google Pay a pridať do nej kreditné alebo debetné platobné karty partnerských bánk. Pri platbe potom už stačí prebudiť mobilné zariadenie a priložiť ho k bezkontaktnému terminálu. Na zvýšenie bezpečnosti je pri platbách nad 20 eur potrebné aj odomknúť. Okrem bločku sa informácie o platbe (výška, predajňa, miesto) zobrazia aj v samotnom mobilnom zariadení.

Služba využíva všetky bezpečnostné prvky poskytované bankou a dopĺňa ich o ďalšiu úroveň zabezpečenia. Pri platbe v kamenných obchodoch neodosiela Google Pay vaše číslo karty. Pre každú platbu vytvorí jedinečné virtuálne číslo účtu a zároveň jednorazový bezpečnostný kód, ktorým bezpečne spojí transakciu s konkrétnym bankovým účtom. V prípade straty alebo krádeže telefónu môžete najprv zistiť polohu telefónu cez funkciu Nájdi moje zariadenie. Na diaľku ho buď uzamknete novým heslom, alebo ho vymažete so všetkými údajmi. V každom prípade nie je nutné deaktivovať platobnú kartu, pretože jej údaje sa v telefóne nenachádzajú.

Google Pay funguje v telefónoch a tabletoch vybavených operačným systémom Android 4.4 alebo vyšším a podporujúcim technológiu NFC, čiastočne aj off-line. Nový spôsob platenia môžu využívať držitelia platobných kariet Mastercard a Visa vydaných partnerskými bankami. Služba umožňuje pridať ľubovoľný počet debetných a kreditných kariet, pričom sa volí, ktorá z nich je predvolená. Navyše, Google Pay umožňuje pridávať aj vernostné a darčekové karty a využívať by sa mohla aj pri internetových platbách či pri platbách v MHD.