piatok 2. marca 2018

Trend: Mobilné roboty

Stredná a východná Európa predstavuje veľký potenciál pre kolaboratívne mobilné roboty, nový segmentm robotického trhu. Optimalizujú internú logistiku, pomáhajú eliminovať úzke miesta materiálových tokov a zvyšujú výrobnú efektivitu. Návratnosť investície môže byť kratšia než jeden rok.

Plne autonómne, kolaboratívne mobilné roboty so vstavanou inteligenciou sa dokážu pohybovať okolo ľudí aj strojov. Integrované senzory a kamery im umožňujú rýchlo reagovať na meniace sa podmienky vo výrobnom prostredí a nájsť vždy tú najefektívnejšiu cestu do svojej destinácie. Ich ovládanie zvládnu aj operátori bez predchádzajúcich programátorských skúseností, a to prostredníctvom používateľsky prívetivého rozhrania inteligentného telefónu, tabletu či počítača.

Modely prepravia materiál s hmotnosťou do 100 kg až 200 kg. Môžu byť osadené rôznymi modulmi vrátane zásobníkov, políc, výťahov, prepravníkov či kolaboratívnych robotických ramien – v závislosti od požiadaviek špecifickej aplikácie. Na trhu je v ponuke aj ťažné zariadenie umiestnené na mobilnom robote, ktoré umožňuje ťahať klietky, vozíky či palety. So špeciálnym hákmi tak dokážu mobilné roboty prepraviť 300 kg až 500 kg nákladu.