utorok 13. júna 2017

SMS: Lístok na vlak
Spolu s novými cestovnými poriadkami bola 11. júna t.r. uvedená aj nová služba: vo všetkých osobných vlakoch štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) si teraz zakúpite lístok aj formou SMS správy.

K dispozícii je 20-minútový alebo 60-minútový klasický SMS lístok, prípadne 180-minútový lístok na bezplatnú prepravu. Typ lístka sa volí jedným znakom v SMS správe, ktorá sa odosiela na číslo 2255. V prípade 20-minútového lístka je to písmeno B, pri 60-minútovom písmeno A a pri 180-minútovom lístku na bezplatnú dopravu písmeno Z. Následne do dvoch minút obdrží správu s cestovným lístkom. Pred vypršaním platnosti lístka príde do mobilu upozornenie o možnosti predĺženia.


Cestujúci vo Vysokých Tatrách môžu naďalej využívať časový lístok na tatranské električky a zubačky s číslom 2233, ktorý funguje už od roku 2014 a jeho podmienky sa nemenia. K dispozícii má byť tiež aplikácia "ZSSK SMS lístok" pre smart zariadenia.  Doteraz fungovali SMS lístky v pilotnej prevádzke na tratiach Trnava – Kúty, Čadca – Makov a Humenné – Stakčín. Tie sa odteraz rušia a aj na týchto linkách platia SMS lístky ako vo všetkých ostatných osobných vlakoch na Slovensku. Oproti pilotnému projektu fungujú jednoduchšie, keďže nie je potrebné pamätať si ani zisťovať čísla staníc.

SMS lístky sú dostupné pre zákazníkov všetkých slovenských operátorov. Na stanici bez predaja cestovných lístkov môžete s SMS lístkom nastúpiť do vlaku a nemusíte vyhľadať vlakvedúceho. V staniciach s otvorenými pokladnicami sa zasa vyhnete čakaniu.