streda 20. júna 2018

Eco Village: Nielen ekologický trh

Piaty ročník podujatia pripomenul dôležitosť enviromentálneho prístupu k životnému prostrediu a zdravého životného štýlu aj uprostred biznis distriktu Bratislavy.  

Počasie síce podujatiu veľmi neprialo, ale potvrdila sa sila tradície zeleného trhoviska a silná základňa podporovateľov. Návštevníkov ekotipmi sprevádzala moderátorka a ambasádorka podujatia Diana Hágerová. Ľudia z okolia kancelárskych budov BBC 1 Plus mohli ochutnať tak raw stravu ako tradičný trdelník či bratislavské rožky. Mirka Luberdová pripravila tiež sladké a slané ochutnávky špeciálnych tyčiniek, koláčov a tort s použitím prospešnejších alternatívnych surovín. Popri predaji slovenských ekologických produktov pouličný básnik Slovník cudzích snov otváral  srdcia účastníkov pomocou individuálne vytvorenej básne na mieru. Tento rok sa podporovala organizácia Svetielko nádeje. A súťažilo sa opäť o bycikel. 

Pripravených bolo symbolicky 5 eko výziev: 
1. Vymeňte plastovú tašku za ekologickú - výmena plastových tašiek na Eco Village  zadarmo za organickú plátennú tašku zo 100% bavlny. Vymenených bolo celkovo 82 tašiek.
2. Knižná výmena – výmena kníh, ktoré už ľudia majú prečítané, za unikátne kúsky od druhých ľudí zadarmo v pojazdnej knižnici priamo na trhovisku.
3. Vymeň auto za bicykel – Ručne stručne poskytlo zadarmo krátku masáž každému, kto prišiel na trhovisko na bicykli a masáž sa ušla aj ostatným. 
4. Zber použitých zubných kefiek – spoločnosť Curaprox z použitých zubných kefiek vyrába koše na triedenie odpadu, ktoré v rámci projektu Eko Alarm Slovensko posielajú zadarmo do škôl spolu s osvetou o odpade. Na Eco Village 2018 bola možnosť si po prvýkrát zakúpiť takéto koše aj pre verejnosť spolu aj s Curaprox bezobalovými kefkami.
5. Recyklácia oblečenia – zber šatstva bol zorganizovaný pod taktovkou Ekocharity Slovenska, ktorá oblečenie transparentne spracováva a zhodnotením tejto druhotnej suroviny podporuje neziskové charitatívne organizácie zozbieraným oblečením, ale aj finančne.