štvrtok 21. júna 2018

Odporúčame: Odetí do krásy

V Bratislave bola slávnostne uvedená obrazová publikácia venovaná krojom a folklóru Odetí do krásy autorky Jany Kucbeľovej a fotografa Petra Brenkusa.

Po prvýkrát vychádza na Slovensku kniha, ktorá okrem dôstojnej prezentácie bohatého kultúrneho dedičstva prináša aj pohľad na jedinečnú krásu. Krásu a farebnosť slovenských krojov, ktoré zozbierala rodáčka z detvianskych lazov Jana Kucbeľová. Jej zbierka obsahuje vzácnosti, ktoré istým spôsobom predstavujú náš národný poklad. Každý kúsok má nesmiernu historickú a kultúrnu hodnotu, ktorú zachytil fotograf Peter Brenkus na fascinujúcich záberoch. V knihe okrem zaujímavých historických faktov spoznáte aj príbehy jednotlivých krojov, osudy ich nositeľov či výrobcov.

Odetí do krásy je unikátna encyklopedicko - zážitková publikácia, plná jedinečných fotografií predstaví krásu slovenských krojov a poodhalí zabudnuté tajomstvá ich výroby a nosenia. V novej jedinečnej publikácii sa snúbi:
* Unikátna kolekcia stoviek krojových variácií na 945 farebných fotografiách.
* Zabudnuté tajomstvá výroby a zvyky odievania.
* Neskrývaná láska ku krojom a ľudovej kultúre v 19 svojráznych oblastiach Slovenska: Kysuce, Žilinská oblasť, Považie, Liptov, severný a južný Spiš, Šariš, Podjavorina, Ponitrie, Pohronie, Horehronie, Záhorie, Trnavská oblasť, Malokarpatská oblasť, Tekov, Podpoľanie, Hont, Novohrad,  Gemer – Malohont.

„Je to kniha o mojej záľube, o mojom zberateľstve a o výsledku tejto celoživotnej vášne, ktorou je zbierka krojov. Je v nej aj časť môjho vlastného života, kus srdca, nehasnúca túžba po poznaní, hlboká vášeň objavovať a napokon bezhraničná láska k všetkému, čo súvisí s krojmi a odievaním v minulosti,“ napísala Jana Kucbeľová o svojej knihe.