piatok 27. júla 2018

Hypotéka: 5 spôsobov na dofinancovanie


Od 1. júla banky zavádzajú úverový strop a na dofinancovanie hypotéky budú potrebné aj vlastné finančné prostriedky.

Po novom by sme mali mať našetrené 10 až 20% z hodnoty nehnuteľnosti. Problémy môžu mať ľudia s nižším príjmom, slobodní, ale aj tí, ktorí majú viac úverov naraz. Aké sú teda riešenia?

1. Spotrebný úver - jedna z najčastejších a najdostupnejších foriem. Vo väčšine bánk nie je problém získať spotrebný úver až do výšky 25.000 €. Úroky na spotrebných úveroch sú však oveľa vyššie ako pri hypotékach, kde sa pohybujú okolo hranice 1%, pričom pri spotrebných úveroch je to až 5–20%. Okrem vysokých úrokov je ďalšou nevýhodou splatnosť spotrebného úveru, ktorá je oveľa nižšia ako pri hypotékach, spravidla to býva najviac 8 rokov.

2. Medziúver - ďalšou možnosťou je medziúver zo stavebného sporenia. „Stačí, ak si založíte stavebné sporenie a kým si na ňom nasporíte cieľovú sumu, stavebná sporiteľňa vám poskytne medzivúver. Počas sporenia splácate aj medziúver, ale pozor, nesplácate jeho istinu, ale len úroky. V momente, keď nasporíte na stavebnom sporení cieľovú sumu, zníži sa pôvodná istina medziúveru a o túto sumu sa zmení medziúver na stavebný úver. Takýto úver splácate riadnym splátkami so splácaním istiny ako aj úrokov. Kým sa medziúver zmení na stavebný úver, musíte splácať nielen medziúver, ale aj prispievať na stavebné sporenie”, vysvetľuje Karolína Lehocká.

3. Stavebný úver - tejto forme dofinancovania bývania predchádza uzatvorenie zmluvy o stavebnom sporení. Je výhodnejšie si čo najrýchlejšie našetriť dostatočnú sumu a namiesto medziúveru si zobrať stavebný úver. „Stavebný úver môžete splácať kedykoľvek mimoriadnymi splátkami bez poplatku, pri hypotéke sú splátky bez poplatku zvyčajne len v dobe zmeny fixácie. Ďalšou výhodou stavebného úveru je fixácia úrokovej sadzby, kde je garantovaný rovnaký úrok a rovnaká výška splátky počas celej doby splácania úveru. Ak máte čas si šetriť, je to jedna z možností ako riešiť dofinancovanie bývania v budúcnosti”, radí Karolína Lehocká.

4. Požičanie si finančných prostriedkov od svojich blízkych - ide o rýchle získanie peňazí bez zdĺhavého vybavovania. Nie každý však môže mať takúto možnosť. Naviac, v prípade nesplácania to môže zhoršiť osobné vzťahy. Obrátiť sa na rodinu a známych a požiadať ich o takúto pomoc môže byť často veľmi nepríjemné.

5. Vlastné finančné prostriedky – dostatočný balík finančných prostriedkov je najlacnejšia forma financovania bývania. Sporte si s cieľom odkladania peňazí výlučne na bývanie. Keď si dopredu bývanie naplánujete a začnete sa naň pripravovať skôr, ušetríme tým nemalé finančné prostriedky.