piatok 6. júla 2018

Radíme: Ako zálohovať dovolenkové fotografie

Počas leta zažijeme zážitky, ktoré si chceme pripomínať aj neskôr. Napriek viacerým možnostiam zálohovania dát väčšina ľudí túto aktivitu úplne vynecháva a spolieha sa na to, že čo odfotografovali, bude naveky...
 
Fotoaparát na dve SD karty: Profesionálne a semiprofesionálne zariadenia ponúkajú možnosť fotografovania na dve karty. Nastaviť je možné buď snímanie JPG na jednu kartu a na druhú RAW, alebo RAW na obidve karty. V tom prípade je možné druhú kartu nechať vo fotoaparáte a aj keby prvá karta zlyhala, sú fotografie v poriadku na druhej karte.
 
Notebook: Pokiaľ cestovateľ nesníma fotografie príliš zúrivo, vystačí na zálohu ponechať fotografie na karte a zároveň v notebooku. S tými je možné rovno pracovať, upravovať a posielať ďalej bez toho, aby boli ohrozené dáta na pôvodnej SD karte. Toto riešenie sa spolieha na to, že je karta dostatočne veľká a majiteľ notebooku pamätá aj na dostatočný priestor v notebooku. Väčšina notebookov dnes používa štandard M.2 a na rozšírenie stačí pribaleným softvérom zálohovať systém a dáta a preniesť ich na nový disk.
 
Externý disk: Pokiaľ v notebooku nie je dostatok miesta na uloženie fotografií, prípadne má majiteľ fotoaparátu malú SD kartu, je stále potrebné mať dáta na dvoch miestach. V tom prípade je ideálne odsypať fotografie z karty do počítača a zároveň zálohovať na externý disk. Dnešné kapacity externých pevných diskov ponúkajú v prenosnej forme 2.5“ až 5TB dát, čo je skutočne dosť aj na veľké fotoexpedície.
 
Externý SSD: Desiatky gigabajtov nie je problém uložiť takmer kamkoľvek, ale problém je čas, ktorý si táto operácia vyžaduje. Nahranie a zálohovanie môže trvať dlhšie, než je používateľ ochotný akceptovať a radšej zálohovanie odloží. Navyše sú mechanické disky pomerne veľké a pri manipulácii hrozí aj napriek všetkým ochranným systémom strata dát. Rýchly a kompaktný SSD disk, ktorý sa všade zmestí a pritom dokáže prenášať dáta rýchlosťami okolo 550MB/s je ideálnym riešením. 
 
Kombinácia možností: Dáta umiestené na viacerých miestach naraz je najlepšia možná záloha. Každý disk môže zlyhať, každú kartu je možné jednoducho stratiť a každý notebook môže byť napadnutý vírusom. Mať dáta na notebooku, externom disku a zároveň na SD karte je pre pokoj duše dobrým riešením. ADATA preto odporúča využiť dve, prípadne tri miesta, kde sú dáta uložené.