štvrtok 27. apríla 2017

NASA: Observatórium extrémneho vesmíru
Na letisku pri novozélandskom mestečku Wanaka prevádzkuje NASA bázu pre program letov svojich najpokročilejších balónov. Tie majú objem pol milióna metrov kubických a dokážu s viac než tonovým vedeckým nákladom letieť stratosférou vo výške 33,5 kilometrov počas 50 dní.

V utorok ráno z Wanaky v treťom SPB balóne odštartovalo na svoju misiu Observatórium extrémneho vesmíru EUSO (Extreme Universe Space Observatory). Zo stratosféry bude pozorovať atmosféru pod sebou a sledovať fluorescenčné žiarenie emitované časticovými spŕškami v atmosfére. Je ich extrémne málo, preto je dôležité pozorovať ich výskyt pokiaľ možno na čo najväčšej ploche. Táto misia ich po prvý raz zaregistruje z hranice vesmíru a potvrdí tak možnosť ich pozorovania z vesmíru, z orbity Zeme na ešte väčšej ploche.

EUSO-SPB balón je prípravným experimentom JEM-EUSO experimentu na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS na Japonskom Experimentálnom module (JEM). Jeho cieľom je vyriešiť viac než pol storočia starú záhadu pôvodu častíc s ultra vysokou energiou. JEM-EUSO detektor bude z ISS pozorovať plochu 140 tisíc kilometrov štvorcových. Uvidí preto za 3 roky na ISS dostatok častíc s ultra vysokou energiou, aby túto otázku vyriešila. EUSO detektory sú ultrarýchle širokouhlé UV kamery snímkujúce rýchlosťou 400 tisíc snímkov za sekundu. JEM-EUSO detektor má mimoriadne ľahké šošovky s plochou viac než 4 metre štvorcové, EUSO-SPB detektor s plochou 1,4 metra štvorcového.

Slovensko sa podieľa na príprave JEM-EUSO experimentu od roku 2008. Ústav Experimentálnej Fyziky SAV v EUSO misiách pracuje na prieskume svetelného pozadia nočnej oblohy. Spolu s Technickou univerzitou v Košiciach sa podieľa aj na automatizovanom rozpoznávaní časticových spŕšok. EUSO-SPB balón hladko odštartoval na svoj rekordný, až 100 dní trvajúci let. Po ich uplynutí ho jeho operátori z NASA pošlú na vhodnom mieste k Zemi tak, aby pristál na pevnine. Let EUSO-SPB balónu môžete sledovať na https://www.csbf.nasa.gov/newzealand/wanaka.htm.