piatok 28. apríla 2017

Radíme: Ako si vybrať chladničku
Chladnička je jediným spotrebičom v domácnosti, ktorý funguje nepretržito, preto je pri jej výbere dôležité prihliadať k viacerým faktorom. Výber konkrétneho typu závisí najmä na priestore, ktorý jej vyčleníte.

Pre technologických nadšencov je určená technológia, vďaka ktorej je chladnička pripojená k wi-fi. Nielenže umožňuje mať dokonalý prehľad o zásobách potravín, ale na jej obrazovke môžete ovládať audio systém alebo dokonca sledovať televízny program. Ďalej sa už výber chladničiek zužuje podľa jednotlivých funkcií a osobných preferencií. Pomerne obľúbenou je technológia šetriaca energiu vďaka zabraňovaniu vzniku námrazy, pretože s každým milimetrom námrazy stúpa spotreba chladničky o 10%. Chladnička pritom chladí rýchlejšie, čím sa znižuje zaťaženie chladiaceho systému a predlžuje jej životnosť. Nedochádza ani ku kondenzácii vlhkosti, čím sa zabraňuje tvorbe plesní. Ďalšia technológia dynamického chladenie vzduchom zaisťuje cirkuláciu vzduchu vo viacerých smeroch, a to pomocou malých prieduchov nad každou policou. Tým sa zachová teplota naprieč celou chladničkou aj po otvorení dverí a zabezpečuje tiež dlhšiu čerstvosť potravín.

Digitálny invertorový kompresor s plynulým chodom nepretržite reguluje teplotu v chladničke zmenou rýchlosti otáčok podľa hodnôt senzorov teploty (vnútri aj mimo chladničky), čím nevznikajú energeticky náročné výkyvy chodu motora pri otváraní dverí chladničky. Výhodou je výrazne tichší chod. Viac úložného priestoru, a to pri zachovaní štandardných vonkajších rozmerov má zaručiť špeciálna technológia, s ktorou tenké vnútorné steny vytvárajú až o 30 litrov väčšiu a širšiu vnútornú kapacitu bez toho, aby ohrozovali energetickú náročnosť.  Prídavnou funkciou sú rôzne režimy konverzie. Mraznička sa tak dá v priebehu pár minút zmeniť na chladničku alebo úplne vypnúť a chladničku je možné v prípade odchodu na dlhší čas vypnúť a nechať spustenú len vrchnú časť, aby sa šetrila energia.