štvrtok 16. novembra 2017

IoT: Sigfox prichádza na Slovensko

Sieť internetu vecí (Internet of Things - IoT) je v plnej prevádzke už v 17. európskej krajine. Na Slovensku ju prevádzkuje SimpleCell Networks Slovakia, podľa ktorej pokrýva viac ako 90% územia SR a 85% populácie.  

Technológia sa využije napríklad na presnú analýzu počasia. Množstvo informácií zozbieraných z veľkého počtu snímačov umožní predpovedať počasie s väčšou presnosťou. Informácie sa dokážu využiť aj pri predpovediach postupu lesných požiarov či diaľkovom sledovaní rastu poľnohospodárskych plodín. V nasledujúcom roku majú byť realizované projekty inteligentných parkovacích systémov, monitoring a analýza kvality ovzdušia či projekty zamerané na starostlivosť o seniorov. Cieľom operátora je vybudovanie slovenského ekosystému výrobcov a integrátorov riešení pre internet vecí. V súčasnosti štartuje spoluprácu s fakultami Slovenskej technickej univerzity aj Technickej univerzity v Košiciach.

Počas prvého meetupu bola vyhlásená Sigfox IoT Challenge, ktorá má za cieľ motivovať vývojárov, študentov či investorov. Operátor bude vyhlasovať výzvy pravidelne podľa dopytu od partnerov na vývoj konkrétnych zariadení či riešení. Prvá výzva je vyhlásená na vytvorenie zariadenia pre diaľkový odpočet stavu elektromerov, aby si mohli zákazníci energetických spoločností priebežne kontrolovať spotrebu a byť upozorňovaní pri neobvyklej situácii. Druhá výzva je zameraná na vývoj seizmického snímača určeného pre bezpečnostné riešenia na súkromných pozemkoch.