utorok 14. novembra 2017

Aktuálne: Svetový deň diabetu

V utorok 14. novembra si ľudia vo viac ako 130 krajinách sveta pripomenú Svetový deň cukrovky. Presne 14. novembra 1891 sa narodil kanadský fyziológ Frederick Grant Banting považovaný za hlavného z objaviteľov inzulínu. V roku 1923 dostal za tento objav Nobelovu cenu. 

Svetový deň diabetu sa na podnet Medzinárodnej federácie diabetu s podporou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pripomína od roku 1991 ako reakcia na rapídne stúpajúci výskyt cukrovky. Cieľom je zvýšiť informovanosť o tejto chorobe, o jej diagnostike a liečbe, pretože cukrovka už predstavuje globálnu epidémiu so život ohrozujúcimi komplikáciami. Cukrovkou dnes celosvetovo trpí viac ako 300 miliónov ľudí a očakáva sa, že tento počet sa počas nasledujúcich desaťročí zdvojnásobí.

Na Slovensku trpí týmto ochorením viac ako  350 tisíc ľudí, pričom  štvrtina z nich o svojom ochorení ani nevie. Predpokladá sa, že ročne pribúda v našom štáte viac ako 20 tisíc diabetikov. V 90% prípadov ide o diabetes typu 2, pri ktorom najdôležitejším vonkajším faktorom príčiny vzniku je nadváha, obezita a nízka fyzická aktivita. Klinické štúdie pritom potvrdili, že prechodu z rizikového prediabetického štádia (porucha tolerancie glukózy, hyperglykémia nalačno, metabolický syndróm) do štádia klinického DM je možné predísť, alebo ho aspoň oddialiť, až v cca 50% prípadov správnou intervenciou v horizonte efektu minimálne 5-7 rokov. Pravidelná fyzická aktivita pomáha telu lepšie fungovať – znižuje riziko diabetu, ale aj srdcových ochorení, mŕtvice, vysokého krvného tlaku, alebo osteoporózy.

Oddelenie podpory zdravie (OPZ) pri RÚVZ Banská Bystrica v rámci prevencie pripravilo výjazdy odborníkov Poradne zdravia. Začínajú tento týždeň v obci Nemecká a 16. novembra v obci Baláže. Záujemcom okrem vyšetrenia biochemických parametrov (CHOL, GLU, TG a HDL chol) a individuálneho poradenstva zameraného aj na prevenciu diabetu, poskytnú aj vzdelávacie materiály Diabetes mellitus alebo cukrovka- Novodobý strašiak?