štvrtok 16. novembra 2017

EU: Falošné správy a on-line dezinformácie

Európska komisia otvorila verejnú konzultáciu zameranú na falošné správy a on-line dezinformácie a zriadila expertnú skupinu na vysokej úrovni zastupujúcu akademických zamestnancov, on-line platformy, spravodajské médiá a organizácie občianskej spoločnosti. Mali by prispieť k rozvoju celoeurópskej stratégie boja proti šíreniu falošných správ, ktorá sa má predložiť na jar 2018. 

On-line platformy a iné internetové služby poskytujú ľuďom nové možnosti kontaktov, diskusie aj získavania informácií. Šírenie správ, ktoré úmyselne zavádzajú a ovplyvňujú  vnímanie reality sa však stáva čoraz väčším problémom. Občania, sociálne média, spravodajské organizácie (vysielatelia, tlačené médiá, spravodajské agentúry, on-line médiá a overovatelia skutočností), výskumní pracovníci a verejné orgány sú vyzvané, aby sa do polovice februára podelili o svoje názory v rámci verejnej konzultácie. Jej účelom je zhromaždiť názory o tom, aké opatrenia by sa mohli prijať na úrovni EÚ s cieľom poskytnúť účinné nástroje na identifikáciu spoľahlivých a overených informácií v digitálnom veku.

Očakávajú sa príspevky v troch hlavných oblastiach: - - Rozsah problému, t. j. ako falošné správy vnímajú občania a zainteresované strany, do akej miery sú si vedomí problému on-line dezinformácií, alebo nakoľko dôverujú rôznym médiám.
- Posúdenie opatrení, ktoré už boli prijaté platformami, spravodajskými mediálnymi spoločnosťami a organizáciami občianskej spoločnosti na boj proti šíreniu falošných správ on-line ako aj stanovísk k úlohám a zodpovednosti príslušných zainteresovaných strán.
- Možné budúce opatrenia na zlepšenie prístupu občanov k spoľahlivým a overeným informáciám a na zabránenie šíreniu dezinformácií on-line.

Konzultácia sa zaoberá iba tými falošnými správami a on-line dezinformáciami, ktorých obsah nie je ako taký nezákonný, a preto sa na ne nevzťahujú existujúce európske ani vnútroštátne legislatívne a samoregulačné opatrenia.

Komisia zároveň vyzvala expertov na podanie prihlášok do skupine na vysokej úrovni zaoberajúcej sa falošnými správami, v rámci ktorej by poskytovali poradenstvo, pokiaľ ide o stanovenie rozsahu tohto javu, vymedzenie úloh a zodpovednosti príslušných zainteresovaných strán, pochopenie medzinárodného rozmeru, zohľadnenie existujúcich stanovísk a vypracovanie odporúčaní. Skupina by mala podľa možnosti zahŕňať niekoľko zástupcov každej oblasti expertízy, či už ide o akademickú obec alebo občiansku spoločnosť. Cieľom je vyvážený výber expertov. Výzva je otvorená až do polovice decembra. Expertná skupina na vysokej úrovni má začať pracovať v januári 2018, pričom bude pôsobiť niekoľko mesiacov.