utorok 14. novembra 2017

IT – Akadémia: Lepšie vzdelávanie aj v informatike

Cieľom nového národného projektu do roku 2020 je zlepšiť vzdelávania v informatickej, technickej a prírodovednej oblasti. Na projekte sa bude podieľať minimálne 300 základných škôl, 200 stredných škôl a päť univerzít. Spolu sa doň zapojí vyše 36.000 žiakov a študentov a približne 2100 učiteľov. 

Národný projekt sa realizuje v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Bol vytvorený ako reakcia na nedostatočné množstvo a trvalo klesajúcu kvalitu vzdelávania a nadobudnutých kompetencií absolventov škôl v informatickej, technickej a prírodovednej oblasti vzhľadom na súčasné potreby zamestnávateľov, najmä v sektore informačných a komunikačných technológií (IKT). Vzniknúť tak má model vzdelávania a prípravy mladých ľudí pre potreby vedomostnej spoločnosti. Výsledkom má byť ročný nárast zhruba tisícky absolventov, špecialistov pre IKT sektor.  

Prijímateľom nenávratného finančného príspevku vo výške viac ako 21.046.596 eur, pričom nenávratný finančný príspevok zo štrukturálnych fondov EÚ je výške vyše 20.672.504 eur, je CVTI SR. Projekt realizuje spoločne s projektovými partnermi, a to Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Technickou univerzitou v Košiciach, Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre, Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici a Žilinskou univerzitou v Žiline. Ďalšími spolupracujúcimi organizáciami sú IT Asociácia Slovenska, Slovenská informatická spoločnosť, Košice IT Valley, Štátny inštitút odborného vzdelávania, Štátny pedagogický ústav a Metodicko-pedagogické centrum.