pondelok 3. apríla 2017

Radíme: Beh na jar
Zima sa končí a bežci začínajú opäť trénovať na čerstvom vzduchu a na otvorených bežeckých tratiach, ktoré v slovenských mestách rastú ako huby po daždi. Na čo by sme nemali pri jarnej príprave zabudnúť? Poradí slovenský maratónec Gabriel Švajda.

Z novopečených bežcov ale len niektorí vydržia pri behu celý zvyšok roka. Problém je často v preceňovaní sa - veľa jarných bežcov nevie odhadnúť svoje sily. „Častokrát sa stretávam s hobbybežcami a odporúčam im behať len 3 hodiny týždenne. Ako doplnok k behu odporúčam fitko, prípadne cvičenie s vlastnou váhou", radí Švajda. Postupne môžete samozrejme dávky behu zvyšovať. Ale až po tom, ako si telo na zvýšenú záťaž zvykne.

Regenerácia po behu je kľúčová, čo potvrdzuje aj slovenský maratónec: „Telu treba dopriať dostatok oddychu na regeneráciu v podobe plávania či saunovania". Ak nebudeme dávať pozor na regeneráciu, môžeme si ľahko privodiť zranenie a opäť vypadneme z tréningového režimu. Riziko preťaženia organizmu a následného zranenia je ešte o čosi vyššie pri začínajúcich bežcoch. Preto nezabúdajte na oddych.

Telo pri zvýšenej námahe potrebuje dostatok tekutín. Dôležité však je aj to, aký nápoj telu počas a po behu doprajeme. Organizmus pri fyzickom výkone stráca predovšetkým minerály. Práve minerálne vody znamenajú pre športovca prirodzený zdroj týchto dôležitých látok. Pitie minerálnej vody prispieva aj k detoxikácii organizmu a dopĺňanie minerálov výdatne posilňuje imunitný systém, napomáha kvalitnejšej regenerácii a redukuje bolesť svalov.