piatok 3. novembra 2017

Radíme: Ako sa pripraviť na chladné dni

Pripravte sa na chladnešie počasie už teraz, aby vás neprekvapila náhla zima a zvyšok jesene ste si vychutnali v zdraví.  

Chladnejšie počasie si žiada teplejšie oblečenie. Inventúra šatníka pomôže zistiť, či budete potrebovať nové oblečenie, alebo ho stačí nechať vyčistiť. Detské oblečenie skúšajte s predstihom, aby ste mali prehľad, z čoho všetkého deti vyrástli a čo potrebujete prípadne dokúpiť. Preferujete nákupy cez internet? E-shopy radšej navštevujte tiež s predstihom. Zo zákona máte 14  dní nato, aby ste nepoužívaný tovar vrátili bez udania dôvodu. Pri skoršom nákupe ho stihnete vrátiť či vymeniť tak, aby vás zima neprekvapila.  

Ďalšou výzvou jesene, okrem kúpy vecí na zimu, je prekonanie obdobia jesenných infekcií v plnom zdraví. Okrem pohybu na čerstvom vzduchu posilnite imunitu dostatočným príjmom vitamínov a antioxidantov. Ich hlavným zdrojom je ovocie a zelenina. Stav imunity ovplyvňuje aj zdravá črevná mikroflóra, ktorú môžete pozitívne ovplyvniť konzumáciou kyslomliečnych produktov s obsahom probiotických kultúr, alebo aj kvasenej kapusty a ďalších fermentovaných produktov. Otužovaním naučíte telo prekonávať prudké zmeny teploty, takže na chlad bude reagovať menej výrazne. V domácich podmienkach môžete začať striedaním horúcej a studenej sprchy, alebo si doprajte pravidelný relax v saune.